Home Dania i dodatki Chrupiące ogórki kiszone

Chrupiące ogórki kiszone

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Ogórki kiszone to skarb, są znakomitym dodatkiem do ulubionej sałatki z serem bałkańskim i pomidorem, do obiadu, kanapek, do zupy ogórkowej z warzywami. Woda z kiszonek jest równie cenna jak ogórki, ma zbawienny wpływ na florę bakteryjną jelit, poprawia odporność.  Kiszonki są najlepszym i najtańszym sposobem, na dostarczenie naszemu organizmowi cennych bakterii kwasu mlekowego. Kiszenie ogórków jest dziecinnie łatwe, warto jednak pamiętać o kilku zasadach, bez których ogórki nie będą smaczne lub będą się źle przechowywać

Chrupiące ogórki kiszone

Chrupiące ogórki kiszone / 9 słoików o pojemności 450 ml

  • około 2 kg. świeżych i mniejszych ogórków
  • kilka gałązek koperku ( łodyżka z kwiatostanem )
  • główka czosnku
  • korzeń chrzanu
  • sól kamienna niejodowana do przetworów ( ważne )
  1. Słoiki powinny być czyste i wyparzone
  2. Ogórki daj do miski z zimną wodą na około 30 – 40 minut, następnie umyj.
  3. Do każdego słoika, daj mniejszy baldachim kopru i kawałek łodyżki, dwa przekrojone na pół ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu ( średnica około 2 cm, długość około 6 cm ). Niektórzy dodają liść dębu i liść czarnej porzeczki.
  4. Przygotuj solankę  – na 1 litr wrzącej wody 1 łyżka soli
  5. Ogórki układaj ciasno, pionowo i pod lekkim skosem. Zalej solanką, do każdego słoika daj szczyptę cukru i zakręć.
  6. Zostaw w cieple na około dwa – trzy dni. Im cieplejsze otoczenie, proces fermentacji przebiega szybciej. Kiedy woda lekko zmętnieje, a ogórki zaczną zmieniać kolor, od razu przenieś słoiki do chłodniejszego pomieszczenia. Dobrze ukiszone ogórki, przechowują się do 12 – stu miesięcy.
  7. Kiszenie ogórków i kapusty, to od lat nasz sport narodowy- warto o tym pamiętać, otwierając kolejny słoik kiszonek 
Uwagi – nie kupuj ogórków po intensywnych opadach, ponieważ mogą szybko się psuć. Nie kupuj również ogórków z pierwszych zbiorów, ponieważ te są najbardziej nawożone.

 

Powiązane posty

2 komentarze

Kuchcik gotuje 27 lipca 2024 - 07:53

Domowe ogórki kiszone są najsmaczniejsze Warto do każdego słoika dodać 0,5 łyżeczki ziaren gorczycy, wtedy ogórki po ukiszeniu będą miały piękny kolor i jeszcze lepszy smak.

Odpowiedź
admin 28 lipca 2024 - 20:45

Ja dodaję gorczycę do konserwowych, ale na pewno wypróbuję następnym razem 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz