Bardzo dobry deser na zimno z kefiru, galaretki i truskawek. Przygotowanie takiego deseru nie jest czasochłonne, składniki są łatwo dostępne i w przystępnej cenie. Soczyste truskawki, możesz zastąpić innymi owocami jagodowymi. Deser bardzo lekki, piankowy, pachnący truskawkami 🙂
Polecam serdecznie 🙂
Składniki na deser z kefiru i truskawek / 3 duże lub 4 mniejsze porcje
- 400 ml schłodzonego kefiru
- 250 ml gorącej wody + galaretka brzoskwiniowa
- 300 – 350 ml gorącej wody + galaretka truskawkowa
- 100 ml schłodzonej słodkiej śmietanki
- 12 sztuk większych truskawek
Galaretkę brzoskwiniową, rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do schłodzenia.
Schłodzony kefir, ubijaj na średnich obrotach, aż lekko się spieni i napowietrzy. Schłodzoną, ale wciąż płynną galaretkę, dodaj do kefiru, dodaj też śmietankę. Całość nadal ubijaj do czasu, kiedy masa lekko zwiększy objętość i zgęstnieje.
Masę przelej do salaterek, lub szklaneczek i daj do lodówki do stężenia.
Galaretkę truskawkową, rozpuść w 300 lub 350 ml gorącej wody.
Truskawki pokrój na mniejsze kawałki, rozłóż na ściętym kefirze i zalej schłodzoną galaretką truskawkową. Ponownie odłóż do lodówki, do stężenia. Deser gotowy 🙂
Smacznego 🙂