Chyba każdy polubi delikatne ciasta biszkoptowe, przełożone masą z jogurtu, bitej śmietany, z truskawkami i galaretką. Przepis na biszkopt jest niezawodny, a dla ułatwienia, możesz przygotować go dzień wcześniej. Torcik z masą jogurtową, nie jest ciężki, nie jest przesłodzony, a lekko schłodzony smakuje przepysznie.
Bardzo polecam ten deser na wiosnę i gorące lato 🙂
Składniki na torcik z masą jogurtową, galaretką i truskawkami
Składniki na biszkopt / tortownica 26 cm.
- 3 większe jajka
- 100 g cukru
- 2 łyżki letniej wody
- 100 g mąki pszennej
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijaj z solą na puszystą pianę. Stopniowo dodawaj cukier i nadal ubijaj do czasu, aż masa będzie gęsta, puszysta i lśniąca.
Teraz delikatnie dodaj mąki z proszkiem do pieczenia, mieszaj ma małych obrotach, krótko, tylko do połączenia składników.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki tortownicy posmaruj tłuszczem. Masę przelej do tortownicy, wyrównaj powierzchnię. Biszkopt piecz w temperaturze 180 stopni, około 25 minut. Gotowy biszkopt powinien się zarumienić, a boki ciasta powinny odchodzić od blaszki. Gotowy biszkopt odłóż do schłodzenia, a następnie przekrój na dwa równe blaty.
Składniki na krem truskawkowy
- 100 g truskawek
- 70 g cukru
- 400 g jogurtu naturalnego
- 5 łyżeczek żelatyny w proszku
- 200 g mocno schłodzonej, słodkiej śmietanki 30%
Dodatkowo
- 1 galaretka truskawkowa
- 300 g truskawek
Truskawki umyj i osącz. Truskawki ( 100 g ), cukier i jogurt zmiksuj blenderem na gładką masę.
Żelatynę namocz w małym, metalowym garnuszku w 6 łyżkach zimnej wody. Kiedy żelatyna napęcznieje, delikatnie ją podgrzewaj mieszając, aż się rozpuści i stanie się płynna. Uważaj, żeby nie przegrać żelatyny.
Do żelatyny dodaj dwie łyżki jogurtu z truskawkami, wymieszaj, a następnie dodaj do reszty jogurtu i ponownie pomieszaj. Masę zostaw do schłodzenia, najlepiej daj na chwilę do lodówki. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno i dodaj do tężejącego jogurtu, delikatnienie pomieszaj.
Dolny blat biszkoptu, połóż na dnie tortownicy, zaciśnij obręcz. Masę rozprowadź równomiernie, wyrównaj powierzchnię, przykryj drugim blatem. Wstaw ciasto do lodówki.
Galaretkę rozpuść w 400 ml wody, odłóż do schłodzenia. Truskawki ( 300 g ) pokrój na plasterki i ułóż na biszkopcie. Mocno schłodzoną, tężejącą, ale wciąż płynną galaretkę wylej na truskawki. Całość daj do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego 🙂
Uwagi – jeżeli lubisz nasączone biszkopty, przygotuj poncz 130 ml wody i soku z połowy cytryny. Płynem nasącz dolny i górny blat biszkoptu przed nałożeniem masy.