Bardzo smaczna zupa, bogata w składniki odżywcze, dobra na każdy dzień tygodnia. Gotowa fasolka z puszki, bardzo przyspieszy gotowanie. Pożywna zupa z fasolką z puszki, to jedna z moich ulubionych zup, z dużą ilością majeranku – najlepsza 🙂
Składniki na zupę fasolką z puszki
- 2 litry wody lub bulionu
- 4 – 5 sztuk ziemniaków
- większa marchewka
- większa pietruszka
- 1 cebula
- 6 grubszych plasterków swojskiego boczku
- 2 puszki białej fasoli
- 2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 pełna łyżka majeranku
- sól i pieprz do smaku
Ziemniaki obierz i pokrój na dużą kostkę. Marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na cienkie plasterki. Cebulę i boczek pokrój w kostkę. Fasolkę z puszki, przełóż na sitko i zostaw do osączenia.
W garnku zagotuj 2 litry wody lub bulionu, dodaj ziemniaki, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj około 20 minut, dodaj startą marchewkę i pietruszkę. Gotuj kolejne 15 minut.
Na rozgrzaną patelnię daj boczek, kiedy boczek zacznie się topić, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Całość chwilę smaż mieszając, do czasu kiedy cebula się przyrumieni.
Cebulę z boczkiem dodaj do warzyw, dodaj również fasolkę, koncentrat pomidorowy i majeranek. Wszystko gotuj na małym ogniu, około 10 minut. Na koniec dopraw zupę do smaku wg. uznania 🙂
Smacznego 🙂
3 komentarze
Często robię taką zupę. Jest aromatyczna i sycąca i taką właśnie lubię. Serdecznie pozdrawiam
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Zrobiła furorę. Robię bardzo czesto