Zdecydowanie nasza ulubiona babka cytrynowa, z mąki pszennej i ziemniaczanej. Na początku rozcieram startą skórkę cytryny z cukrem, a następnie stopniowo dodaję resztę składników, dzięki temu aromat cytryny jest dobrze wyczuwalny. Babka długo zachowuje świeżość, znakomita do gorącej herbaty, również na Święta Wielkanocne 🙂
Składniki na dobrą babkę cytrynową
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g oleju roślinnego
- 4 jajka
- skórka starta z dwóch cytryn + sok z jednej cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej. Cytryny dokładnie wyszoruj i umyj gorącą wodą. Foremkę do babek z kominkiem, posmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą.
Z dwóch cytryn, dokładnie zetrzyj skórkę. Z jednej cytryny wyciśnij sok.
Skórkę z cytryny, rozetrzyj z połową cukru. Możesz użyć dłoni lub miksera. Następnie, stopniowo dodawaj jajka i resztę cukru. Całość cały czas ucieraj na większych obrotach, do czasu, aż masa będzie puszysta i lśniąca.
Zmniejsz obroty miksera, i cienkim strumieniem dolewaj olej, oraz sok z cytryny. Całość krótko pomieszaj.
Na koniec dodaj mąki, przesiane z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki mieszaj krótko, tylko do połączenia składników.
Masę przelej do foremki i daj do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Babkę piecz około 50 minut, do suchego patyczka. Gotowe ciasto, wyciąg z foremki i zostaw do schłodzenia.
Babkę cytrynową, można delikatnie udekorować cukrem pudrem lub lukrem cytrynowym. Rozetrzyj 1/2 szklanki cukru pudru, w 1 -2 łyżkach soku z cytryny.
Smacznego 🙂
3 komentarze
Piękna, już ją widzę na Wielkanocnym stole 🙂
Bardzo lubię cytrynowe wypieki, zwłaszcza wiosną.
Przepis idealny na Wielkanoc.