Makaroniki to delikatne, rozpływające się w ustach, słodkie ciasteczka. Świat oszalał na ich punkcie, chociaż początkowo były deserem słabo dostępnym i wręcz prestiżowym. Dzisiaj można zrobić je samemu w domu. Skąd się jednak wzięły?
Makaroniki – czym są?
Jest to francuski przysmak, który pojawił się w Polsce stosunkowo niedawno. Malutkie ciasteczka, które dostępne są w setkach różnych kolorów, są typowym daniem popisowym każdego szanującego się i poważnego cukiernika. Każdy powinien chociaż raz w swoim życiu skosztować makaroniki – przepis na nie jest bardzo łatwy, więc można zrobić je samemu w domu!
To kruche i bardzo delikatne ciasteczka, które składają się z:
- bezy;
- migdałów (mąki migdałowej);
- cukru pudru;
- lekkiego kremu.
Pieczone w niskiej temperaturze, bo maksymalnie do 150°C, są chrupkie z wierzchu, ale wilgotne wewnątrz. Niemal rozpływają się w ustach. Nic dziwnego, że te migdałowe ciasteczka stały się aż tak bardzo popularne w Polsce. Możliwość wypełniania ich delikatnym kremem sprawia, że zaskakują nowymi smakami i przez to nigdy się nie nudzą.
Plusem jest także ich urzekający wygląd. Nie istnieje osoba, która byłaby w stanie odmówić skosztowania malutkich i kolorowych ciasteczek!
Z jakiego kraju pochodzą makaroniki i kto je wymyślił?
Wbrew powszechnemu przekonaniu ciastka te nie są wymysłem francuskim (a przynajmniej w wersji oryginalnej). Makaroniki przybyły do Francji z Włoch za sprawą Katarzyny Medycejskiej. Pierwotnie wykorzystywały miażdżoną pszenicę – ten aspekt został jednak przez francuzów zmieniony na miażdżone migdały i trzeba przyznać, że był to pomysł wyjątkowo dobry!
Początkowo wyglądały one zupełnie inaczej: nie były kolorowe, składały się tylko z jednej części i ich smak zawsze był taki sam (chociaż nadal były niesamowicie smaczne). Zdaniem Pierre Hermé, francuskiego cukiernika, najistotniejszą zmianę w ich formie wprowadził Gaston Lenôtre. Ponoć to właśnie jego pomysłem było stworzenie deseru składającego się dwupiętrowych ciastek, przełożonych delikatnym kremem. Rzadko zdarza się, żeby ktoś potrafił ulepszyć coś, co zdaje się już idealne.
Co ciekawe, najbardziej znana wersja makaroników powstała w Szwajcarii i nazywa się Luxemburgerli. To na jej wzór produkowane są teraz zazwyczaj wszystkie dostępne w sprzedaży ciasteczka (mowa o produktach pudełkowych).
Z czym łączyć makaroniki? Dodatki, z którymi francuski przysmak smakuje najlepiej
Makaroniki niewątpliwie zachwycają smakiem, głównie dzięki swojemu wnętrzu, czyli gęstemu kremowi. Oryginalnie oba ciastka przekładało się konfiturą, ale cukiernicy szybko doszli do wniosku, że dodatek ten można urozmaicić zdecydowanie bardziej. Od tamtej pory do masy dodaje się m.in.:
- czekoladę;
- karmel;
- owoce;
- wanilię;
- pistację.
Wśród składników są też te ekstremalne i nietypowe, takie jak np. wasabi, mięta czy nawet zielony groszek.
Makaroniki dobrze komponują się z szampanem i białym winem. Dobrym pomysłem więc wydaje się przygotowanie ich kilku sztuk na miłe spotkania ze znajomymi 🙂
Artykuł sponsorowany