Kasza pęczak, niesłusznie jest uważana za produkt gorszej jakości i jest spychana na plan dalszy. Tymczasem, to pęczak ma spośród wszystkich kasz najwyższą wartość odżywczą. To prawdziwa bomba energetyczna i odżywcza, a odpowiednio przygotowany pęczak jest bardzo smaczny i może zastąpić pełnowartościowy posiłek dla wegetarian, diabetyków i osób zmagających się z chorobami jelit. Bardzo polecam moją, bezmięsną wersję obiadu z pęczakiem 🙂
Składniki na kaszotto pomidorowe z pęczakiem
- 200 g kaszy pęczak
- 700 ml. wody lub bulionu
- 1 mała marchewka starta na większych oczkach
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju
- płaska łyżeczka suszonej bazylii / szczypta ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
- posiekana pietruszka lub bazylia
Pęczak opłukaj na sitku i osącz.
Na dnie większej patelni z grubym dnem, rozgrzej olej roślinny lub masło klarowane. Dodaj cebulę, czosnek, marchewkę i paprykę w proszku, wszystko krótko smaż mieszając, do czasu, kiedy warzywa odparują wodę.
Dodaj kaszę pęczak, przecier pomidorowy i bazylię, całość ponownie smaż mieszając, około 1-2 minuty. Teraz dolej gorącą wodę lub bulion, patelnię przykryj i gotuj kaszę na bardzo małym ogniu, mieszając, od czasu do czasu.
Czas gotowania to 20 – 30 minut. Kasza powinna być miękka i powinna wchłonąć cały płyn. Do gotowej kaszy, dodaj starty parmezan, dokładnie pomieszaj i dopraw do smaku.
Na talerzu, każdą porcję posyp posiekaną pietruszką. Od razu podawaj.
Smacznego 🙂
Uwagi – zamiast koncentratu można dodać 2 świeże, przetarte pomidory, lub 3 – 4 łyżki pomidorów z puszki.
2 komentarze
oj dawno nie jadłam kaszy, a ta wygląda tak wybornie:)
Polecam moją wersję do spróbowania 🙂