Bardzo smaczna, uniwersalna sałatka obiadowa na lato z młodymi ziemniakami, fasolką szparagową i z jajkiem w koszulce. Możesz ją podać z maślanką, lub orzeźwiającym kefirem 🙂
Składniki na sałatkę obiadową z fasolką szparagową / 2 porcje
- 350 g młodej fasolki szparagowej
- 10 młodych ziemniaków
- 2 ogórki małosolne lub kiszone
- 2 jajka gotowane w koszulce -> zobacz tutaj
- 2 łyżki świeżo posiekanej pietruszki
- pieprz do smaku
Sos musztardowy
- 2 pełne łyżki oliwy
- 1 pełna łyżeczka musztardy
- 1 pełna łyżeczka miodu
- szczypta soli
Wszystkie składniki na sos, dokładnie połącz.
Ogórki pokrój w kostkę.
Ziemniaki możesz gotować w mundurkach lub cienko obrane, w lekko posolonej wodzie. Gotowe ziemniaki pokrój na większe kawałki.
Fasolkę umyj, odetnij końcówki i gotuj al’dente. Ja gotowałam ziemniaki razem z fasolką, w garnku do gotowania na parze.
Ugotowaną fasolkę pokrój na mniejsze kawałki, dodaj sos musztardowy, pomieszaj i delikatnie połącz z ziemniakami.
Na koniec dodaj ogórki. Na sałatkę połóż jajko gotowane w koszulce, przepis znajdziesz tutaj –> Klik
Posyp sałatkę pietruszką i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego 🙂
1 komentarz
Ciekawe połączenie smaków! Spróbuję.