Home Na słodkoBabki i muffiny Ciasto serowe z porzeczkami

Ciasto serowe z porzeczkami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Bardzo dobra babka z serkiem i owocami, jest delikatna i puszysta. Ciasto długo utrzymuje świeżość. Do tego ciasta najlepszy będzie biały, gęsty ser typu mascarpone lub philadelphia. Pod koniec pieczenia, wbij w ciasto patyczek do szaszłyków, jeżeli będzie suchy, na pewno unikniesz zakalca.

Idealne ciasto na lato, polecam 🙂

Ciasto z serem i porzeczkami

Składniki na ciasto z serem i porzeczkami / foremka 12×25 cm.

  • 2 szklanki maki pszennej
  • 3 średnie jajka
  • około 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 100 g serka np. mascarpone, philadephia
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka porzeczek

Wszystkie produkty na ciasto, powinny być w temperaturze pokojowej. Porzeczki umyj, oczyść i rozsyp na papierowy ręcznik do osuszenia.

Masło rozpuść w kuchence mikrofalowej, lub na palniku. Odstaw do schłodzenia.

Do misy miksera daj jajka i cukier. Całość ubijaj na najwyższych obrotach, do czasu, kiedy cukier się rozpuści. Powinna powstać gęsta i puszysta piana.

Do piany jajecznej, cienką strużką wlewaj przestudzone masło, cały czas ubijaj pianę na wysokich obrotach.

Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodaj serek. Na koniec dodaj mleko, mieszaj wszystko tylko do połączenia składników.

Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie pomieszaj, tylko do połączenia.

Na koniec dodaj owoce, pomieszaj. Ciasto przełóż do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto daj do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Czas pieczenia to 50 – 60 minut. Pod koniec pieczenia, warto zrobić próbę patyczkiem do szaszłyków. Jeżeli ciasto za mocno się rumieni, połóż na górze arkusz papieru do pieczenia.

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika, po 10 minutach otwórz piekarnik do połowy, po chwili wyciąg ciasto z piekarnika.

Smacznego 🙂

UWAGI – do tego ciasta, można też użyć zwykłego twarogu. Powinien jednak być dokładnie roztarty lub przeciśnięty przez praskę.

Inspiracja –> Ania Gotuje

Powiązane posty

3 komentarze

Iwona T. 15 lipca 2022 - 23:05

Super, takie wilgotne i z owocami najlepsze 😀

Odpowiedź
Iwona C. 25 stycznia 2023 - 12:11

Chętnie upiekę to ciasto ale nie używam mleka, mam jedynie mleko w proszku do kawy, które tak naprawdę nie jest ogólnie znanym mlekiem w proszku ale produktem przeznaczonym do zabielania kawy. Jaka opcja może być dla tego ciasta? Śmietanka? Rozpuszczone w wodzie mleko do kawy, czy może jakiś inny wariant? Co może mi Pani poradzić?

Odpowiedź
admin 25 stycznia 2023 - 21:55

Powinno się udać z rozpuszczonego mleka do kawy, albo słodka śmietanka rozcieńczona wodą, albo mleko roślinne 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz