Home Dania i dodatki Smażony makaron ryżowy z warzywami

Smażony makaron ryżowy z warzywami

autor admin
Smażony makaron ryżowy
Print Friendly, PDF & Email

Zdrowe, wegetariańskie danie w stylu kuchni tajskiej, które przyrządzisz do trzydziestu minut.  Potrawa lekka, smaczna, dobra na każdą okazję, również do pracy i na uczelnię 🙂

Smażony makaron ryżowy

Smażony makaron ryżowy z warzywami

Składniki na smażony makaron ryżowy / 2 porcje
  • 100 g makaronu ryżowego wstążki
  • 5 dużych pieczarek
  • 1 mała papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść ulubionych kiełków
  • garść posiekanych orzechów nerkowca
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • pełna łyżeczka startego imbiru
  • pełna łyżeczka brązowego cukru
  • szczypta ostrej papryki
  • pędy dymki lub szczypiorek do podania
  • olej  do smażenia
  • sól i pieprz do smaku ( opcjonalnie )

W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli ( 1 pełna łyżeczka ). Do wrzącej wody daj makaron, gotuj 3 minuty. Odcedź na sitku, przelej zimną wodą. Odstaw.

Pieczarki obierz i pokrój na grubsze plasterki. Z papryki usuń gniazdo nasienne, pokrój na cieńsze paseczki, paseczki przekrój na pół. Cebulę pokrój w piórka. Czosnek drobno posiekaj.

Posiekane orzeszki, delikatnie podpraż na suchej patelni. Odłóż.

Na dużej patelni lub w woku, rozgrzej kilka łyżek oleju. Dorzuć pieczarki, cebulę, czosnek, imbir i paprykę. Wszystko smaż mieszając do czasu, kiedy warzywa odparują wodę.

Dodaj na patelnię makaron ryżowy, całość podgrzewaj mieszając. Dopraw sosem sojowym, sokiem z limonki, papryką ostrą i cukrem. Całość dokładnie pomieszaj.

Na talerzu dodaj kiełki, orzeszki i szczypiorek lub pędy dymki. Kuchnia tajska, jest przebogata w smaki 🙂 Smacznego 🙂

Powiązane posty

8 komentarzy

Patrycja Reszko 20 kwietnia 2021 - 20:59

Fajna, lekka propozycja

Odpowiedź
admin 21 kwietnia 2021 - 10:16

Pozdrawiam Patrycja 🙂

Odpowiedź
Kuchcik gotuje 21 kwietnia 2021 - 12:59

Zdrowe, smaczne i pożywne danie, a do tego łatwe do przygotowania

Odpowiedź
Doradca kredytowy Tomasz Wostal 23 kwietnia 2021 - 14:44

Jadłem kiedyś u znajomych sałatkę na zimno z makaronu chińskiego, ale danie ciepłe bardziej za mną przemawia.

Odpowiedź
franczyzawpolsce.pl 23 kwietnia 2021 - 17:13

Uwielbiam taką kuchnię. Zdrowie przede wszystkim.

Odpowiedź
Wirtualne Biuro Nowogrodzka 24 kwietnia 2021 - 03:57

Lubię proste, szybkie w przygotowaniu dania. Ten makaron przemawia za mną, a do tego warzywa. Samo zdrowie, którego tak nam dzisiaj potrzeba.

Odpowiedź
Wirtualne Biuro 360 26 kwietnia 2021 - 04:53

Uwielbiam eksperymentować, więc na pewno upichcę coś takiego.

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 27 kwietnia 2021 - 11:13

super, takie szybkie pożywne dania są najlepsze 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz