Zdrowe, wegetariańskie danie w stylu kuchni tajskiej, które przyrządzisz do trzydziestu minut. Potrawa lekka, smaczna, dobra na każdą okazję, również do pracy i na uczelnię 🙂
Składniki na smażony makaron ryżowy / 2 porcje
- 100 g makaronu ryżowego wstążki
- 5 dużych pieczarek
- 1 mała papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść ulubionych kiełków
- garść posiekanych orzechów nerkowca
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka soku z limonki
- pełna łyżeczka startego imbiru
- pełna łyżeczka brązowego cukru
- szczypta ostrej papryki
- pędy dymki lub szczypiorek do podania
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku ( opcjonalnie )
W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli ( 1 pełna łyżeczka ). Do wrzącej wody daj makaron, gotuj 3 minuty. Odcedź na sitku, przelej zimną wodą. Odstaw.
Pieczarki obierz i pokrój na grubsze plasterki. Z papryki usuń gniazdo nasienne, pokrój na cieńsze paseczki, paseczki przekrój na pół. Cebulę pokrój w piórka. Czosnek drobno posiekaj.
Posiekane orzeszki, delikatnie podpraż na suchej patelni. Odłóż.
Na dużej patelni lub w woku, rozgrzej kilka łyżek oleju. Dorzuć pieczarki, cebulę, czosnek, imbir i paprykę. Wszystko smaż mieszając do czasu, kiedy warzywa odparują wodę.
Dodaj na patelnię makaron ryżowy, całość podgrzewaj mieszając. Dopraw sosem sojowym, sokiem z limonki, papryką ostrą i cukrem. Całość dokładnie pomieszaj.
Na talerzu dodaj kiełki, orzeszki i szczypiorek lub pędy dymki. Kuchnia tajska, jest przebogata w smaki 🙂 Smacznego 🙂
8 komentarzy
Fajna, lekka propozycja
Pozdrawiam Patrycja 🙂
Zdrowe, smaczne i pożywne danie, a do tego łatwe do przygotowania
Jadłem kiedyś u znajomych sałatkę na zimno z makaronu chińskiego, ale danie ciepłe bardziej za mną przemawia.
Uwielbiam taką kuchnię. Zdrowie przede wszystkim.
Lubię proste, szybkie w przygotowaniu dania. Ten makaron przemawia za mną, a do tego warzywa. Samo zdrowie, którego tak nam dzisiaj potrzeba.
Uwielbiam eksperymentować, więc na pewno upichcę coś takiego.
super, takie szybkie pożywne dania są najlepsze 🙂