Paradoksalnie – stare i znane przepisy, wciąż cieszą się sporym zainteresowaniem, dlatego po krótkim wahaniu, postanowiłam dodać mój sprawdzony przepis na grysikowe ciasto z PRL – u, które piekłam na Boże Narodzenie. Pogoda za oknem ciągle w klimacie zimowym, więc porcja pysznego ciasta z miodem i grysikiem, na pewno nie zaszkodzi 🙂
Zostawiam do wyboru, dwa przepisy na ciasto kruche, obydwa sprawdzone i smaczne 🙂 Ciasto z podstawowych, łatwo dostępnych składników, kaloryczne i nieprzyzwoicie dobre 🙂
Składniki na ciasto grysikowe / ciasto kruche do wyboru nr. 1 lub nr. 2
Przepis na ciasto kruche nr. 1
- 4 szklanki mąki ( najlepiej ekologiczna typ 750 )
- 1/3 szklanki cukru
- 3 pełne łyżki miodu
- 2 jajka
- 300 g masła
- 2 płaskie łyżeczki sody
Przepis na ciasto kruche nr. 2
- 500 g mąki
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka sody
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
Mąkę połącz z pokrojonym masłem, dodaj resztę składników, wyrabiaj na gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto podziel na trzy równe części, daj do lodówki na 20 minut. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Na większej blaszce rozłóż arkusz papieru do pieczenia. Z pierwszej części, wylep placek o grubości około 0, 5 / 1 cm.
Placek piecz około 15 minut, do zrumienienia. Gotowy placek ostrożnie zsuń z blaszki i odstaw do schłodzenia.
Czynność powtórz z drugą i trzecią częścią ciasta.
Składniki na masę grysikową
- 3 szklanki mleka
- 6 łyżek kaszy manny
- 200 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- trzy łyżeczki esencji waniliowej lub 1/2 łyżeczki ulubionego aromatu
Dodatkowo – pół tabliczki czekolady + 1/4 szklanki mleka
Do gotującego się mleka, cały czas mieszając rózgą kuchenną, dodaj cukier i cienkim strumieniem wsyp kasze mannę.
Całość gotuj intensywnie mieszając, na bardzo małym ogniu, do czasu kiedy masa zgęstnieje. Gotową masę przykryj folią spożywczą, i daj w chłodne miejsce do schłodzenia. Ten zabieg sprawi, że na wierzchu nie powstanie kożuch.
Miękkie masło ucieraj z cukrem na puszysty krem, stopniowo dodaj masę grysikową. Na koniec dodaj esencje waniliową.
Masą przełóż miodowe blaty, lekko dociśnij i odstaw w chodne miejsce, najlepiej na całą noc.
Wierzch ciasta, można udekorować rozpuszczoną czekoladą z dodatkiem mleka. Podgrzewam połamaną czekoladę z mlekiem intensywnie mieszając. Gotową masą delikatnie polewam ciasto.
Udanych wypieków 🙂
7 komentarzy
To ciasto to smak mojego dzieciństwa. Wieki go nie jadłam 🙂
Trzeba zatem skosztować 😛
Uwielbiam miodownik 🙂
Chyba każdy lubi to ciasto 🙂
Mniam, uwielbiam to ciasto – do tego im starsze tym lepsze 🙂 (oczywiście w granicach rozsądku)
To prawda 🙂
Świetne ciasto. U mnie pojawia się na różne okazje. 🙂