Home Na słodkoCiasta i ciasteczka kruche Kokosanki – najlepsze

Kokosanki – najlepsze

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Kokosanki z zaledwie kilku łatwo dostępnych składników – kokosu, masła, cukru i białek. Można użyć białek, które zostały z pieczenia pączków, mogą być białka rozmrożone. Bardzo delikatne, zdrowe słodkości do kawy i herbaty 🙂

Kokosanki najlepsze

Kokosanki najlepsze

 

Składniki na kokosanki / 25 sztuk

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 2 białka z dużych jajek w temp. pokojowej
  • 60 g masła
  • 80 g cukru + 50 g do piany
  • spora szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny lub 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

W mniejszym naczyniu lub na patelni, rozpuść masło na małym ogniu, dodaj cukier. Wszystko krótko podgrzewaj mieszając.

Dodaj wiórki kokosowe, całość pomieszaj. Dodaj sok z cytryny lub aromat, ponownie wszystko pomieszaj. Powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Odstaw do lekkiego ostudzenia.

Białka ubij z dodatkiem soli na gęstą pianę. Teraz dodaj 50 g cukru, nadal ubijaj na dużych obrotach. Powinna powstać bardzo gęsta i sztywna piana.

Do piany, dodaj masę kokosową ( masa może być jeszcze ciepła ). Składniki pomieszaj silikonową łopatką, do połączenia.

Piekarnik nagrzej do 170 – 180 stopni. Dużą blaszkę, wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj porcje piany z wiórkami. Ja nakładałam łyżką do lodów.

Kokosanki piecz około 15 minut, do zrumienienia.  Po upieczeniu kokosanki będą miękkie, po przestudzeniu delikatnie stwardnieją z zewnątrz, w środku będą miękkie 🙂

Udanych wypieków 🙂

Powiązane posty

10 komentarzy

Patrycja Reszko 20 lutego 2021 - 19:24

Niedawno też piekłam. Twoje jednak są bardziej kształtne 🙂

Odpowiedź
admin 20 lutego 2021 - 21:42

To zależy od ilości piany z białek, większość przepisów na taką ilość wiórków to 3 -4 białka 🙂

Odpowiedź
Naćpana książkami 22 lutego 2021 - 16:38

Apetycznie wygląda, ale niestety nie moje smaki. Ja strasznie nie lubię kokosu. 😉

Odpowiedź
admin 22 lutego 2021 - 17:46

Również znam takie osoby, które nie są fanami kokosu 😀

Odpowiedź
Magda 22 lutego 2021 - 18:00

Małe pychotki, zdecydowanie moje smaki, bo uwielbiam kokos 🙂

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 24 lutego 2021 - 11:51

Nawet nie będę podważać tego twierdzenia, zdecydowanie najlepsze 🙂

Odpowiedź
Pichceniomania 24 lutego 2021 - 23:11

To już wiem, co jutro będzie na deser 😀 kiedyś podobne próbowałam robić, ale coś nie wyszło. Wypróbuję ten przepis 🙂

Odpowiedź
admin 25 lutego 2021 - 15:40

Cieszę się i polecam 🙂

Odpowiedź
ARSS 1 marca 2021 - 16:17

Tak niewiele produktów, a ile frajdy dla podniebienia. Super przepis.

Odpowiedź
Ania 1 marca 2021 - 17:24

Moje dzieci je uwielbiają, więc często staram się je przygotowywać 🙂 Zawsze szybko znikają z talerzy. Mnie cieszy to, że moja rodzina woli takie słodkości niż czekolady, batony itp. Kokosanki zyskują też zawsze uznanie naszych gości. Wykonanie jest bardzo proste i przy niewielkim wysiłku można stworzyć coś naprawdę pysznego 🙂 Polecam 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz