Home Na słodkoCiasta z biszkoptem Biszkopt z galaretką pomarańczową

Biszkopt z galaretką pomarańczową

autor admin
Biszkopt z galaretką pomarańczową
Print Friendly, PDF & Email

Bardzo lekkie i delikatne, dwuwarstwowe ciasto, które składa się z biszkoptu i galaretki zrobionej na soku pomarańczowym. Ciasto średnio trudne. Alternatywnie, na górną warstwę, można przygotować zwykłą galaretkę z torebki.

Polecam jednak taką, zdrowszą wersję biszkoptu z galaretką, przygotowanym na naturalnym soku owocowym 🙂

Biszkopt z galaretką pomarańczową

Biszkopt z galaretką

 

Składniki na biszkopt / foremka o średnicy 24 cm

  • 5 jaj
  • 180 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  •  50 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku pomarańczowego

Białka ubij na pianę, stopniowo dodaj cukier, ubijaj na gęstą i puszystą pianę. Stopniowo dodawaj żółtka, nadal ubijaj na wysokich obrotach na gęsty i lśniący krem.

Do piany dodaj mąki, przesiane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie pomieszaj, dodaj olej i dwie łyżki soku, ponownie delikatnie pomieszaj, tylko do połączenia składników.

Dno foremki, wyłóż papierem do pieczenia, masę przełóż do foremki, wyrównaj powierzchnię. Biszkopt piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, około 30 minut. Aby biszkopt był równy, można chwilę po upieczeniu, ostrożnie wyciągnąć go z foremki, odwrócić spodem do góry, zostawić do ostudzenia.

Składniki na galaretkę pomarańczową

  • 1 litr soku z pomarańczy
  • 30 g żelatyny

W szklance soku rozpuść żelatynę, zostaw do napęcznienia.

Połowę soku, przelej do rondelka, delikatnie podgrzewaj. Do ciepłego soku, dodaj żelatynę, dolej resztę soku. Całość podgrzewaj, intensywnie mieszając rózgą kuchenną, do rozpuszczenia się żelatyny. UWAGA – soku nie można zagotować, ponieważ żelatyna straci swoje właściwości żelujące. Sok z rozpuszczoną żelatyną, zostawiamy do wystudzenia.

Przestudzoną, półpłynną galaretkę, wylej na biszkopt. Daj ciasto do schłodzenia do lodówki, najlepiej na całą noc.

Polewa czekoladowa

  • 200 g czekolady deserowej
  • 100 ml. słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka masła

Do gorącej śmietanki, dodaj pokruszoną czekoladę. Kiedy czekolada się rozpuści, dodaj masło, połącz składniki.

Czekoladę wylej, na schodzoną galaretkę, całość krótko chłodzimy 🙂

Udanych wypieków 🙂

 

Inspiracja Kuchnia Lidla

Powiązane posty

8 komentarzy

Magdalena 27 lutego 2021 - 08:48

pychota!

Odpowiedź
admin 27 lutego 2021 - 13:18

Pozdrawiam Madzia 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 27 lutego 2021 - 17:41

Wygląda apetycznie 🙂 Bardzo lubię galaretki na soku 🙂

Odpowiedź
Pichceniomania 28 lutego 2021 - 18:58

Galaretki z soku to mój ulubiony dodatek do biszkoptów wszelkiej maści. Super ciacho! 🙂

Odpowiedź
Bookero 1 marca 2021 - 13:04

Świetny przepis nie wymagający dużo pracy i składników. Swój biszkopt dodatkowo posypałem jagodami mrożonymi.

Odpowiedź
Iwona T. 2 marca 2021 - 22:04

Galaretkę na bazie soku uwielbiam i często robię 😀 Ciacho super proste a jak pysznie wygląda 🙂

Odpowiedź
Patrycja Reszko 3 marca 2021 - 17:04

Do kawy idealne!

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 5 marca 2021 - 12:32

Lubię takie ciasta, mniami 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz