Przygotowanie nalewki cytrynowej, nie należy do zbyt trudnych czynności. Jeżeli zaczynasz przygodę z nalewkami własnej roboty, warto zacząć od tego przepisu. Pyszną i aromatyczną cytrynówkę otrzymasz, wykorzystując nie sam sok, ale również skórki cytryn.
Cytrynówka na miodzie pomaga w stanach obniżonej odporności i przeziębienia. Pobudza pracę jelit, jest pomocna przy niestrawności, a przy tym ma wspaniały orzeźwiający smak 🙂
Składniki na nalewkę cytrynową
– 8 ekologicznych cytryn
– szklanka miodu np. rzepakowy
– 1/2 szklanki cukru
– 1/2 litra wódki
Cytryny dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Ostrożnie ściągnij skórkę skrobaczką ( tylko żółtą część). Biała część ma gorzkawy smak, więc nie będzie potrzebna.
Zeskrobaną żółtą skórkę, zalej 1/2 szklanki wódki. Odstaw na maksymalnie 23 godziny.
Wyciśnij sok z cytryn. Do soku, dodaj cukier i miód. Odstaw do połączenia składników na jeden, lub dwa dni.
Przelej wódkę ( bez skórki ) do naczynia z miodem i sokiem, dodaj resztę wódki. Pomieszaj składniki i ponownie odstaw na kilka dni.
Rozlej do butelek, dokładnie zakręć. Odstaw w chłodne miejsce.
Na zdrowie 🙂
Uwagi – w zależności od kwasowatości cytryn, można regulować ilość miodu i cukru. Można nie dodawać cukru lub zmniejszyć ilość miodu wg. uznania.
10 komentarzy
zdrowy dodatek do herbatki 🙂
Bardzo dobry pomysł 🙂
Aktualnie idealna na wieczór w domku:)
Na zdrowie 😀
I have never tried making my own lemonade before, but I’m trying to consume as much honey as posible to keep healthy so this sounds like the perfect combination of both xo
przepis na pewno wybróbuję 😀
Moi rodzice kiedyś robili 🙂
Od wielu lat leczę się cytrynówką. Dostałam przepis od wujka, który miał przepis od lekarza! Śmiałam się jak byłam w ciąży czym teraz będę się leczyć, ale na szczęście nie chorowałam. Nalewka cytrynowa też fajnie rozgrzewa. Ja swoją robię na samym miodzie.
Dziękuję za miły komentarz :)Pozdrawiam serdecznie 🙂
Muszę zrobić sobie taką cytrynówkę 😀