Zimowe, poświąteczne wieczory, to czas kocyków, dobrych książek oraz gorącej, aromatycznej herbaty. Najbardziej lubimy korzenne herbaty z dodatkiem goździków, anyżu, imbiru i cytryny. Uwielbiam cynamon w wypiekach, ale w herbacie nie koniecznie, dlatego cynamon dodaję bardzo oszczędnie. Odrobina rumu, na pewno nie zaszkodzi 🙂
Ta pełna aromatów herbata, świetnie smakuje, rozgrzewa i wzmacnia odporność 🙂
Składniki na korzenną herbatę z rumem / 2 szklanki
- 1 łyżeczka czarnej, liściastej herbaty lub 4 łyżeczki herbaty owocowej
- 2 szklanki wrzątku
Przyprawy do herbaty korzennej z rumem
- 4 goździki
- 1/4 gwiazdki anyżu
- 2 plasterki imbiru
- kilka ziaren zgniecionego kardamonu
- 2 plasterki cytryny lub 2 plasterki pomarańczy
- 2 cm. kawałek kory cynamonu ( opcjonalnie )
- 2 kieliszki rumu
Do czajniczka, daj czarną herbatę liściastą lub herbatę owocową, dodaj przyprawy korzenne, zalej wrzątkiem. Czajniczek przykryj. Czas parzenia herbaty, około 4 minuty.
Herbatę możesz również krótko podgrzać w małym garnuszku, razem z przyprawami. Herbaty nie można zagotować.
Herbatę rozlej do szklanek, do każdej dodaj kieliszek rumu i plasterek cytryny. Herbatę można dosłodzić miodem. Smacznego 🙂
7 komentarzy
idealna w mroźny dzień 🙂
Pozdrawiam Madzia 🙂
Bardzo podoba mi się ten przepis! Nawet mróz nie jest konieczny, by raczyć się taką pyszną herbatką. Ze składników odrzuciłabym anyż, bo …brrr… nie cierpię
Serdecznie pozdrawiam:)
Ja z kolei nie lubię cynamonu z herbacie, a anyż uwielbiam 😀 Pozdrawiam 🙂
Masz rację, super herbata. Z chęcią bym się takiej napiła 🙂
Taka herbatka to konieczność w te szare i zimne dni. Z rumem to rozgrzeje i rozwseli 🙂
To prawda 🙂 Pozdrawiam 🙂