Zdrowa, zimowa zupa z ogórków kiszonych i kaszy jaglanej, doprawiona ulubionymi przyprawami. Jeżeli lubisz jaglankę i zupy o kwaskowatym smaku, koniecznie musisz spróbować. Jeżeli nie przepadasz za jaglanką, spokojnie możesz ją zastąpić ryżem lub drobnym makaronem 🙂
Składniki na zupę z ogórków kiszonych
- około 1, 8 l. bulionu z kurczaka ( np. z ćwiartki )
- 1 duża marchewka podzielona na mniejsze kawałki
- 1 duża pietruszka podzielona na mniejsze kawałki
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 3 ziemniaki pokrojone w większą kostkę
- por ( jasna i jasnozielona część )
- kilka gałązek zielonej pietruszki
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 4 ogórki kiszone starte na dużych oczkach
- 3/4 szklanki wody z ogórków kiszonych
- 2 łyżeczki majeranku/ kilka ziaren ziela angielskiego/ 3 liście laurowe/ sól i pieprz do smaku
- 100 ml. słodkiej śmietanki
Por rozetnij wzdłuż i zwiąż sznurkiem kuchennym z gałązkami pietruszki.
Do bulionu, dodaj ziemniaki, por z pietruszką, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu.
Kaszę jaglaną, dokładnie opłukaj na sitku.
Na dużej patelni, na odrobinie oleju, podsmaż cebulkę i czosnek, dorzuć marchewkę i pietruszkę. Warzywa smaż mieszając, do lekkiego zrumienienia.
Podsmażone warzywa, dodaj do bulionu z ziemniakami. Dodaj również kaszę. Wszystko gotuj około 30 minut, na małym ogniu, mieszając od czasu, do czasu.
Pod koniec gotowania, dodaj starte ogórki kiszone, majeranek, śmietankę i wodę z ogórków. Całość gotuj jeszcze chwilę. Dopraw do smaku 🙂
Smacznego 🙂
7 komentarzy
Ogórkowa i pomidorowa to moje uwielbione zupki 🙂 Ślinka leci 🙂
To chyba, dwie najpopularniejsze zupy 🙂
Jedna z moich ulubionych zup 🙂
Bardzo lubię tą zupę, chociaż robię ją tylko lekko kwaśną 🙂
W zimie ta zupa smakuje genialnie 🙂
super, lubię i to bardzo. Idealna zima na tę porę roku 🙂
Ogórkowej z kaszą jaglaną jeszcze nie robiłam 🙂 Bardzo lubię i zupę ogórkową i kaszę jaglaną, na pewno więc taką zrobię 🙂