Babka panettone to tradycyjne, włoskie ciasto, kojarzone z okresem Bożego Narodzenia i z Nowym Rokiem. Babka, doczekała się wielu wersji, ale jedno jest niezmienne, charakterystyczny kształt wysokiej kopuły i dodatki w postaci skórki cytrusów i rodzynek. Oryginalne foremki do panettone, są drogie i niepraktyczne, dlatego polecam tanie foremki papierowe, dostępne w różnych rozmiarach.
Babka jest niezwykle aromatyczna i puszysta, z chrupiącą skórką. Żaden klasyczny drożdżowiec, nie może się z nią równać. W czasie pieczenia, w kuchni unosił się cudny zapach wanilii i cytrusów.
Domowa panettone, upieczona w małych foremkach, zapakowana w celofan, to ciekawy pomysł na słodki, świąteczny prezent 🙂
Składniki na babkę panettone / 4 foremki o śr. 9,5 cm, wys. 9 cm.
- 200 ml. letniego mleka 3 %
- 500 g przesianej mąki pszennej typ 550
- 150 g. masła + masło do posmarowania babki
- 25 g. świeżych drożdży
- 100 g. cukru
- 3 żółtka
- 50 ml. likieru ( cytrynowy lub waniliowy )
- skórka starta z dużej cytryny
- 70 g. rodzynek sułtanek
- szczypta soli
Cytrynę dokładnie wyszoruj i sparz gorącą wodą. Dokładnie zdrap skórkę, za pomocą skrobaczki.
Do letniego mleka, dodaj połowę cukru i pokrusz drożdże. Pomieszaj drewnianą łyżką i dodaj większą część przesianej mąki. Całość dokładnie wymieszaj, wyrabiając dłonią lub maszynowo.
Miseczkę, przykryj lnianą ściereczką lub folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.
Do ciasta, dodaj rozpuszczone masło ( może być letnie ), resztę cukru, żółtka, likier, sól. Całość ponownie chwilę wyrabiaj, w dłoniach lub maszynowo.
Dodaj resztę mąki, skórkę z cytryny i rodzynki. Ponownie wyrabiaj, do czasu, kiedy ciasto będzie elastyczne, gładkie i będzie odchodziło od brzegów miseczki.
Teraz podziel ciasto na cztery równe kawałki i każdy daj do papierowej foremki 9,5 / 9 cm. Surowe ciasto powinno sięgać do 1/2 wysokości foremki lub nieco wyżej. Jeżeli chcesz panettone z dużą “górką”, daj troszkę więcej ciasta.
Można oczywiście panettone upiec, w klasycznej foremce na babki.
Foremki z ciastem przykryj ściereczką i ponownie zostaw w ciepłym miejscu na 30 minut. Wierzch babki, przed włożeniem do piekarnika natnij dwa razy, na krzyżyk ( ja zapomniałam 😀 )
Piekarnik nastaw na 200 stopni. Daj panettone do piekarnika i szybko zmniejsz temperaturę do 170 stopni. Piecz około 40 minut, do mocnego zrumienienia skórki. Na kilka minut przed końcem pieczenia, posmaruj wierzch babeczek, rozpuszczonym masłem.
Gotowe, odstaw do przestudzenia. Smacznego 🙂
Przepis wypatrzyłam w komentarzach na blogu “Moje wypieki”
9 komentarzy
wspaniałe!
ależ musi dobrze smakować
Smakuje, jak najlepszy drożdżowiec 🙂
Prezentuje się wspaniale 🙂
Dziękuję 🙂
Widziałam takie w wersji bezglutenowej, gotowe. Czaiłam się na zakup, ale…moze sama zrobię 🙂
Polecam 🙂
Piękna, wygląda jakby przyjechała prosto z Włoch 🙂
Nie znam słodkości włoskich 🙂 ale chętnie bym skosztowała, a może i zrobiłabym… 🙂