Kupując filety rybne na obiad, opłaci się kupić trochę więcej ryby i przygotować prostą zalewę z cebulą, papryką i octem winnym. Usmażone filety mogą leżeć w zalewie do kilku dni i będą jak nalazł na rodzinną kolację. Przyprawy można modyfikować wg. własnych upodobań smakowych.
Przepis podpatrzony w książce “Kuchnia Jerozolimy”Sami Tamimi. Cytuję fragment książki – (“To danie najlepiej smakuje z pajdą chleba, podane w temperaturze pokojowej, po marynowaniu przez dzień lub dwa w lodówce. Stanowi sycącą przystawkę albo lekkie danie główne. Filety można zastąpić małymi rybkami w całości, takimi jak barwena, sardynki lub małe makrele, oprawionymi z łusek i wnętrzności”)
Składniki na marynowaną rybę
- 2 filety z mintaja lub innej białej ryby
- 1 papryka pokrojona w paseczki
- 2 małe cebulki pokrojone w piórka
- 3 – 4 pomidory lub pomidory z puszki w kawałkach
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 3 liście laurowe
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżeczki cukru
- łyżka nasion kolendry
- 1/2 łyżki curry w proszku
- sól i pieprz do smaku
Filety pokrój na mniejsze kawałki. Zanurz w rozmąconym jajku i w mące razowej. Usmaż na złoty kolor.
W głębokiej patelni, rozgrzej olej, dodaj cebulkę i paprykę. Smaż mieszając kilka minut. Dodaj czosnek, liście laurowe, curry i nasiona kolendry. Całość smaż mieszając, kolejne kilka minut.
Dolej 250 ml. wody, dorzuć pomidory, cukier i ocet winny. Wszystko pomieszaj i zagotuj. Do marynaty, dodaj filety rybne, tak żeby ryba była zakryta marynatą. Całość dopraw do smaku, podgrzewaj jeszcze kilka minut, odstaw do przestudzenia i daj do lodówki.
Marynowana ryba, najbardziej smakuje po jednym lub dwóch dniach w lodówce 🙂 Smacznego 🙂
7 komentarzy
Super, bardzo podoba mi się ten sposób podania ryby 🙂
Dziękuję Madzia 🙂
pycha 🙂
Kolejne moje danie rybne będzie przygotowane właśnie wg tego przepisu.
Serdecznie pozdrawiam:)
Również pozdrawiam 🙂
Uwielbiam tak przygotowane ryby 🙂
O proszę, ten pomysł może nawet zgapię na święta, bo zawsze staram się przygotowywać coś nowego, czym zaskoczę najbliższych 🙂