Jesienne, bardzo dobre placki. Za sprawą miąższu dyni, nieco słodsze, od tradycyjnych placków ziemniaczanych. Starte warzywa, wystarczy połączyć z mąką, jajkiem i serkiem feta. Słony serek feta, wyraźnie podkreśla smak placków. Doskonały pomysł na obiad, z dynią w roli głównej 🙂
Składniki na placki z dyni/ 3 porcje
- 600 g miąższu dyni
- 2 mniejsze ziemniaki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 170 g sera feta
- 1 jajko
- około 3/4 szkl. mąki
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Miąższ dyni, obrane ziemniaki i cebulę, zetrzyj na grubych oczkach. Daj do miseczki, delikatnie posyp solą, pomieszaj i odstaw na 15 minut.
W dłoniach wyciśnij nadmiar soku. Dodaj jajko, drobno posiekany czosnek, przyprawę gyros, pomieszaj. Dodaj drobno pokrojony ser feta i tyle mąki, ile zabierze ciasto. Dokładnie połącz składniki.
Na patelni z nieprzywierającym dnem, rozgrzej olej. Na gorący olej, łyżką nakładaj małe porcje masy i uformuj zgrabne placuszki. Kiedy placki się zarumienią, ostrożnie obróć je na drugą stronę.
Gotowe placki odłóż na papierowy ręcznik, do osączenia.
Od razu podawaj 🙂 Smacznego 🙂
3 komentarze
ale smakowite:)
Już wiem co zrobię z mojej dyni 🙂
Bardzo smakowity kolor tych placuszków ^_^