Home Na słodkoCiasta z biszkoptem Torcik makowy z masą budyniową

Torcik makowy z masą budyniową

autor admin
Tort makowo - budyniowy
Print Friendly, PDF & Email

Mały i mega pyszny torcik, na małą okazję. Nie jest trudny do zrobienia, nawet dla początkującej kuchareczki. Przygotuj pół szklanki maku i składniki na budyń waniliowy, a resztę składników na pewno masz w domu 🙂

Składniki na torcik makowy z masą karpatkową

  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki maku suchego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Dno tortownicy o średnicy 21 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Najprościej położyć arkusz papieru na dnie, zacisnąć boki foremki i niepotrzebny papier obciąć.

Jajka ubij z cukrem na małych obrotach, na jasny, gęsty i puszysty krem.

Stopniowo dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej, wodę i mak. Połącz składniki, delikatnie mieszając, tylko do połączenia.

Masę przełóż do tortownicy. Biszkopt piecz w temperaturze 180 stopni, około 25 minut, do suchego patyczka.

Gotowe ciasto odstaw do przestudzenia.

Składniki na krem karpatkowy

  • 1 budyń waniliowy bez cukru ( 40 g )
  • 2 pełne łyżki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 100 g miękkiego masła

Dodatkowo – łyżka kakao do dekoracji

W 1/2 szklanki mleka, rozmieszaj proszek budyniowy. Resztę mleka zagotuj cukrem. Do gotującego mleka, dodaj mleko z proszkiem budyniowym. Gotuj krótko mieszając, na bardzo małym ogniu. Gotowy budyń, ostaw do przestudzenia. W czasie studzenia, pomieszaj budyń, od czasu do czasu, żeby nie powstał kożuch.

Schodzony budyń, połącz z masłem na gładką i puszystą masę karpatkową.

Ciasto makowe, przekrój na dwa równe krążki. Krążki przełóż połową masy. Drugą połową masy, posmaruj górę tortu. Packą do dekoracji tortów, zrób ozdobne rowki. Wierzch można delikatnie posypać kakao 🙂

Udanych wypieków 🙂

Źródło wpisu –> zobacz tutaj

Powiązane posty

8 komentarzy

Magdalena 18 października 2019 - 20:36

wspaniale musi smakować!

Odpowiedź
napiecyku 18 października 2019 - 20:52

Tak. Rozpływa się w ustach 😀 😀

Odpowiedź
Justyna 19 października 2019 - 13:24

Pycha! Uwielbiam mak i budyń. Na pewno kiedyś skorzystam z przepisu 🙂

Odpowiedź
napiecyku 19 października 2019 - 14:12

Bardzo polecam 🙂

Odpowiedź
Iwona 19 października 2019 - 20:00

Takie małe torciki uwielbiam 😀

Odpowiedź
Pełnia Smaków 21 października 2019 - 23:39

Ależ smakowicie wygląda! Mniam!

Odpowiedź
Magda 22 października 2019 - 13:31

Bardzo apetyczny, zjadłabym z wielką chęcią taki torcik 🙂

Odpowiedź
Patrycja Reszko 22 października 2019 - 17:33

Torcik fantastyczni i nietrudny w przygotowaniu!

Odpowiedź

Zostaw komentarz