Czas na zupę z ostatnich, dojrzałych na słońcu pomidorów. To zupa – krem o świeżym pomidorowym smaku, z wyraźnym akcentem pieczonej papryki. Zupa łatwa do zrobienia, nie ma tutaj mięsnego wywaru i zbyt wielu zbędnych składników. Zupę pomidorowo – paprykową, podaj z czosnkowymi grzankami lub z drobnym makaronem 🙂
Składniki z zupę pomidorowo – paprykową
- 2 czerwone papryki
- 5 – 6 pomidorów lima
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- łyżka majeranku
- 1/2 łyżeczki drobno posiekanej ostrej papryczki ( opcjonalnie )
- 100 ml. słodkiej śmietanki
- 2 łyżki masła klarowanego
- domowa kostka rosołowa
Paprykę nabij na widelec i obracając, opiecz nad ogniem, aż skórka zrobi się czarna. Nożem zdrap opieczoną skórkę i pokrój na mniejsze kawałki*
Pomidory natnij ostrym nożem, zalej wrzątkiem, ściągnij skórkę i pokrój na kawałki.
Na dnie garnka, rozgrzej masło klarowne, dodaj cebulę, czosnek i paprykę ( również ostrą, jeżeli używasz ) Kiedy cebula odparuje wodę, dodaj pomidory i majeranek.
Całość duś pod przykryciem, około 10 minut. Dolej 3 szklanki wody i gotuj kolejne 10 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania, dodaj śmietankę i dopraw do smaku. Podaj z grzankami lub z drobnym makaronem.
Smacznego 🙂
*Jeżeli nie masz kuchenki gazowej, możesz opiec papryki z opiekaczu lub w piekarniku. Można również użyć papryki nie opiekanej 🙂
8 komentarzy
Bardzo szybka w przygotowaniu 🙂
Tak, w zasadzie bez bulionu, a smaczna 🙂
wspaniała 🙂
Uwielbiam taką zupkę. Ja paprykę piekę zawsze w piekarniku, ale Twój sposób jest chyba lepszy i następnym razem go wypróbuję.
Ja opiekałam nad ogniem, ze wzg. na brak czasu, ale sposób “piekarnikowy” jest jednak wg. mnie lepszy, dokładniejszy 🙂
Pycha, taka zupa ze świeżych pomidorów jest wspaniała, ma zupełnie inny smak niż z koncentratu pomidorowego 🙂
Pycha, uwielbiam takie zupy 🙂
Świetnie sprawdza się koncentrat pomidorowy czarnomorski z Tomaty.pl, który jest bardzo wyrazisty w smaku a zupa wychodzi genialna