Home Dania i dodatki Łatwa zupa pomidorowo – paprykowa

Łatwa zupa pomidorowo – paprykowa

autor admin
Zupa pomodorowo-paprykowa
Print Friendly, PDF & Email

Czas na zupę z ostatnich, dojrzałych na słońcu pomidorów. To zupa – krem o świeżym pomidorowym smaku, z wyraźnym akcentem pieczonej papryki. Zupa łatwa do zrobienia, nie ma tutaj mięsnego wywaru i zbyt wielu zbędnych składników. Zupę pomidorowo – paprykową, podaj z czosnkowymi grzankami lub z drobnym makaronem 🙂

Składniki z zupę pomidorowo – paprykową

  • 2 czerwone papryki
  • 5 – 6 pomidorów lima
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki drobno posiekanej ostrej papryczki ( opcjonalnie )
  • 100 ml. słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • domowa kostka rosołowa

Paprykę nabij na widelec i obracając, opiecz nad ogniem, aż skórka zrobi się czarna. Nożem zdrap opieczoną skórkę i pokrój na mniejsze kawałki*

Pomidory natnij ostrym nożem, zalej wrzątkiem, ściągnij skórkę i pokrój na kawałki.

Na dnie garnka, rozgrzej masło klarowne, dodaj cebulę, czosnek i paprykę ( również ostrą, jeżeli używasz ) Kiedy cebula odparuje wodę, dodaj pomidory i majeranek.

Całość duś pod przykryciem, około 10 minut. Dolej 3 szklanki wody i gotuj kolejne 10 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania, dodaj śmietankę i dopraw do smaku. Podaj z grzankami lub z drobnym makaronem.

Smacznego 🙂

*Jeżeli nie masz kuchenki gazowej, możesz opiec papryki z opiekaczu lub w piekarniku. Można również użyć papryki nie opiekanej 🙂

Powiązane posty

8 komentarzy

Patrycja Reszko 22 października 2019 - 18:07

Bardzo szybka w przygotowaniu 🙂

Odpowiedź
napiecyku 22 października 2019 - 22:58

Tak, w zasadzie bez bulionu, a smaczna 🙂

Odpowiedź
Magdalena 22 października 2019 - 19:54

wspaniała 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 23 października 2019 - 05:01

Uwielbiam taką zupkę. Ja paprykę piekę zawsze w piekarniku, ale Twój sposób jest chyba lepszy i następnym razem go wypróbuję.

Odpowiedź
napiecyku 23 października 2019 - 09:51

Ja opiekałam nad ogniem, ze wzg. na brak czasu, ale sposób “piekarnikowy” jest jednak wg. mnie lepszy, dokładniejszy 🙂

Odpowiedź
Magda 23 października 2019 - 20:34

Pycha, taka zupa ze świeżych pomidorów jest wspaniała, ma zupełnie inny smak niż z koncentratu pomidorowego 🙂

Odpowiedź
Beti 24 października 2019 - 14:11

Pycha, uwielbiam takie zupy 🙂

Odpowiedź
Aga 1 lutego 2020 - 21:51

Świetnie sprawdza się koncentrat pomidorowy czarnomorski z Tomaty.pl, który jest bardzo wyrazisty w smaku a zupa wychodzi genialna

Odpowiedź

Zostaw komentarz