Home Kuchnie świataKuchnia staropolska Sałatka z cukinii i ogórków na zimę

Sałatka z cukinii i ogórków na zimę

autor admin
Sałatka z cukinii i ogórków na zimę
Print Friendly, PDF & Email

Uniwersalna sałatka do słoików na zimę z warzyw tj. cukinia, ogórek, papryka, marchewka i cebula. W ten sposób, konserwuję warzywa od kilku lat. Ze zrobieniem sałatki, poradzi sobie każdy, nawet początkująca w kuchni osoba.

Warzywa tnę ręcznie na grubsze plasterki, takie warzywa, po pasteryzacji pozostają jędrne i soczyste. Sałatkę, można wykorzystać do wielu dań obiadowych, również do grilla lub do hod dogów 🙂

Składniki na sałatkę z cukinią i ogórkiem na zimę

  • 2 kg. ogórków
  • 1 kg, młodej cukinii
  • 4 większe marchewki
  • 3 – 4 papryki
  • 3 duże cebule
  • 1 łyżka soli

Zalewa do sałatki

  • 5 szkl. wody
  • 3/4 szkl. octu
  • 1 lub 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 8 goździków
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych

Do wody, dodaję z sól, cukier, ocet, ziele angielskie, liście laurowe i goździki. Całość gotuję około 5 minut. Odstawiam.

Warzywa dokładnie myję. Ogórki i cukinię, można obrać ze skórki. Ja mam warzywa z własnego ogródka, więc skórka zostaje.

Ogórki i cukinię, tnę na grubsze plasterki. Marchewkę obieram i również tnę na plasterki. Cebulkę obieram i tnę w piórka. Z papryki usuwam gniazda nasienne i tnę na paseczki.

Warzywa przekładam do dużej miski, dodaję łyżkę soli. Wszystko mieszam i odstawiam na 20 minut.

Czyste i wyparzone słoiki, napełniam sałatką ( do każdego słoika, można dolać trochę soku z warzyw ). Słoiki wypełniam zalewą i starannie zakręcam.

Słoki pasteryzuję, około 20 minut. Gotowe przetwory, przechowuję w chłodnym miejscu 🙂

Jak pasteryzować przetwory ?

  • Dno większego garnka, wyłóż ściereczką. To zapobiegnie pękaniu słoików w kontakcie z nagrzanym dnem garnka.
  • Układaj słoiki obok siebie na ściereczce.
  • Dolej wodę. Woda powinna sięgać do około 1/2 słoików
  • Przykryj garnek pokrywką i postaw na gaz
  • Po zagotowaniu, zmniejsz ogień do minimum. Gotuj na małym ogniu, około 15 – 20 minut.
  • Gotowe słoiki, ostrożnie przełóż na drewnianą deskę lub ręcznik i przykryj ściereczką, aby wolno stygły.

Powiązane posty

17 komentarzy

Dorota z kobietytomy.pl 6 sierpnia 2019 - 13:42

bardzo ciekawa propozycja 🙂 super kolorki 🙂

Odpowiedź
napiecyku 6 sierpnia 2019 - 13:48

Kolory, oprócz smaku, to druga rzecz, którą lubię w tej sałatce 🙂

Odpowiedź
Magdalena 6 sierpnia 2019 - 13:46

zjadłabym z przyjemnością:)

Odpowiedź
Maua piegowata 18 lipca 2023 - 16:06

Robię tę sałatkę drugi rok z rzędu. Pyszotka

Odpowiedź
admin 18 lipca 2023 - 18:03

Cieszę się bardzo. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Iwona 7 sierpnia 2019 - 19:03

Kolorki śliczne ma ta sałatka 😀

Odpowiedź
dżemdżus 12 sierpnia 2019 - 22:00

Pięknie wygląda, skorzystam bo cukinia u mnie obrodziła. Warto zatrzymać ją na zimę. 🙂

Odpowiedź
kornKornelia 1 listopada 2021 - 12:53

Robiłam wg tego przepisu. Pyszna sałatka. Dziękuję za ten przepis 🙂

Odpowiedź
admin 1 listopada 2021 - 17:43

Dziękuję 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Tina 10 lipca 2022 - 17:19

Czy można użyć ogórków szklarniowych długich?

Odpowiedź
admin 11 lipca 2022 - 17:47

Myślę, że tak. Powinny być świeże, twarde 🙂

Odpowiedź
Monika 23 lipca 2022 - 23:25

Hej, ile słoików wychodzi z tego przepisu?

Odpowiedź
admin 27 lipca 2022 - 21:41

Około 10 sztuk, ale dokładnie niestety nie pamiętam 🙂

Odpowiedź
Isa 4 sierpnia 2022 - 11:15

Ilu procentowy ocet jest uzyty do zalewy? U nas nie ma 5%, wiec dlatego pytam 🙂

Odpowiedź
admin 5 sierpnia 2022 - 21:27

Może być spirytusowy 10 procent.

Odpowiedź
Marta 20 sierpnia 2022 - 10:01

Czy mozna obejsc sie bez gozdzikow ?

Odpowiedź
admin 24 sierpnia 2022 - 20:31

Oczywiście 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz