Propozycja na szybki i zdrowy obiad, w stylu kuchni azjatyckiej. Ryba w sosie curry, super smakuje z dodatkiem młodej fasolki szparagowej. Warto wypróbować ten przepis, właśnie teraz, kiedy fasolka szparagowa smakuje najlepiej. Całość podaj z sypkim ryżem….mniam.
Przyprawy do curry, można zastąpić gotową, żółtą lub czerwoną pastą curry. Każda opcja, jest wartościowa, pożywna i bardzo smaczna 🙂
Składniki do ryby w sosie curry
- 2 małe filety z mintaja, dorsza lub miruny
- 250 g pociętej na kawałki, fasolki szparagowej
- 400 ml mleczka kokosowego ( opcjonalnie śmietanka 30% )
- 1 pełna łyżeczka żółtej pasty curry lub
- 2 starte ząbki czosnku / 1 pełna łyżeczka kurkumy / łyżka startego imbiru / 1/2 łyżeczki posiekanej ostrej papryczki*
- garść świeżo posiekanej dymki
- 2 cebulki szalotki pokrojone w piórka
- olej do smażenia
Jeżeli nie używasz gotowej pasty curry, dokładnie połącz z odrobiną oleju, składniki na domową pastę*
Na dużej patelni, rozgrzej olej, dodaj pastę curry i szalotkę. Kiedy cebulka odparuje wodę, a składniki dokładanie się połączą, dodaj fasolkę pokrojoną na mniejsze kawałki.
Fasolkę smaż, mieszając przez kilka minut. Dolej śmietankę lub mleczko kokosowe. Całość duś pod przykryciem, kolejne 10 minut.
Dodaj rybę, pokrojoną na mniejsze kawałki. Całość duś, na małym ogniu około 8 minut.
Gotową rybę curry z fasolką szparagową, podaj z ryżem. Całość posyp świeżo posiekaną dymką 🙂 Smacznego 🙂
4 komentarze
wyjątkowo apetyczne połączenie smaków:)
Moje ulubione 🙂
Danie wygląda bardzo smacznie i apetycznie. Jedynie szkoda, że rybka bo mąż nie lubi, ale staram się uczyć jeść go rybki.
Edi.
Tutaj rybę, z powodzeniem można zastąpić mięsem drobiowym 🙂 Pozdrawiam 🙂