Home Dania i dodatki Placuszki z cukinii gyros

Placuszki z cukinii gyros

autor admin
Placki z cukinii gyros
Print Friendly, PDF & Email

Placuszki z cukinii, cebuli, jajka i mąki o smaku przyprawy gyros. Przyprawę gyros, dodaję do wszystkich wytrawnych placków, również do ziemniaczanych. Dzięki przyprawie, placki zyskują charakterystyczną smakowitość 🙂

Placuszki, z tego prostego przepisu, lubię najbardziej. Nie zapomnij, posolić startej cukinii i dokładnie odcisnąć sok. Placuszki smaż, na patelni z nieprzywierającym dnem, na mocno rozgrzanym oleju 🙂

Składniki na placki z cukinii

  • 1 większa cukinia 500 – 600 g
  • 7 – 8 łyżek mąki pszennej orkiszowej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki świeżo posiekanej pietruszki
  • 1 mniejsza, drobno posiekana cebula
  • 2 większe posiekane ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros

Cukinię, zetrzyj na dużych oczkach. Do cukinii, dodaj 1/3 łyżeczki soli, pomieszaj dokładnie i odstaw na 20 minut.

Cebulkę podsmaż na rumiano, na niewielkiej ilości oleju.

Z cukinii dokładnie, partiami wyciśnij nadmiar soku. Dodaj roztrzepane jajko, czosnek, mąkę, pietruszkę i przyprawę gyros. Całość pomieszaj.

Na patelni z nieprzywierającym dnem, rozgrzej porcję oleju.

Na patelnię, łyżką nakładaj małe porcje masy. Uformuj placuszki. Ja smażyłam po trzy, za jednym razem.

Kiedy placuszki zarumienią się z jednej strony, ostrożnie obróć je na drugą stronę. Gotowe placki z cukinii, układaj na papierowym ręczniku, do osączenia. Podawaj ciepłe 🙂 Smacznego 🙂

Powiązane posty

7 komentarzy

Magdalena 16 sierpnia 2019 - 19:50

uwielbiam takie placki 😉

Odpowiedź
Królowa Karo 18 sierpnia 2019 - 16:12

Coś czuję, że mi zasmakują 🙂

Odpowiedź
Magda 18 sierpnia 2019 - 23:25

Bardzo apetyczne, na pewno też pyszne 🙂

Odpowiedź
Iwona 19 sierpnia 2019 - 18:57

Przepyszna propozycja na placuszki z cukinii 😀

Odpowiedź
Beti 20 sierpnia 2019 - 12:00

Pyszne, ale bym zjadła 🙂

Odpowiedź
Justyna 21 sierpnia 2019 - 13:14

Smakowita inspiracja na placuszki.

Odpowiedź
Pati 21 sierpnia 2019 - 15:37

To tak jest u mnie z wędzoną papryką, zawsze dodaję do typowo jesiennych potraw z pomidorów i papryki!

Odpowiedź

Zostaw komentarz