Placuszki z cukinii, cebuli, jajka i mąki o smaku przyprawy gyros. Przyprawę gyros, dodaję do wszystkich wytrawnych placków, również do ziemniaczanych. Dzięki przyprawie, placki zyskują charakterystyczną smakowitość 🙂
Placuszki, z tego prostego przepisu, lubię najbardziej. Nie zapomnij, posolić startej cukinii i dokładnie odcisnąć sok. Placuszki smaż, na patelni z nieprzywierającym dnem, na mocno rozgrzanym oleju 🙂
Składniki na placki z cukinii
- 1 większa cukinia 500 – 600 g
- 7 – 8 łyżek mąki pszennej orkiszowej
- 1 jajko
- 3 łyżki świeżo posiekanej pietruszki
- 1 mniejsza, drobno posiekana cebula
- 2 większe posiekane ząbki czosnku
- sól do smaku
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
Cukinię, zetrzyj na dużych oczkach. Do cukinii, dodaj 1/3 łyżeczki soli, pomieszaj dokładnie i odstaw na 20 minut.
Cebulkę podsmaż na rumiano, na niewielkiej ilości oleju.
Z cukinii dokładnie, partiami wyciśnij nadmiar soku. Dodaj roztrzepane jajko, czosnek, mąkę, pietruszkę i przyprawę gyros. Całość pomieszaj.
Na patelni z nieprzywierającym dnem, rozgrzej porcję oleju.
Na patelnię, łyżką nakładaj małe porcje masy. Uformuj placuszki. Ja smażyłam po trzy, za jednym razem.
Kiedy placuszki zarumienią się z jednej strony, ostrożnie obróć je na drugą stronę. Gotowe placki z cukinii, układaj na papierowym ręczniku, do osączenia. Podawaj ciepłe 🙂 Smacznego 🙂
7 komentarzy
uwielbiam takie placki 😉
Coś czuję, że mi zasmakują 🙂
Bardzo apetyczne, na pewno też pyszne 🙂
Przepyszna propozycja na placuszki z cukinii 😀
Pyszne, ale bym zjadła 🙂
Smakowita inspiracja na placuszki.
To tak jest u mnie z wędzoną papryką, zawsze dodaję do typowo jesiennych potraw z pomidorów i papryki!