Dietetyczne kotlety mielone z fileta indyka, papryki i cebulki. Do takich kotletów mielonych, można dodać trochę pora, marchewki lub pieczarek. Są trochę jak kotlety resztkowe, czyli z dodatkiem warzywnych resztek, które zostały w lodówce 🙂
Moja wersja, smakowała wszystkim domownikom, kotlety są bardzo delikatne, nie są suche, a smak……spróbujcie sami 🙂
Składniki / 7 kotletów
- około 400 g fileta indyka
- 1/2 większej papryki
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 jajko
- 1/ 2 razowej bułeczki
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- panierka – mąka kukurydziana, mąka z cieciorki lub kasza manna
Bułkę namocz w wodzie.
Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, dodaj cebulkę i czosnek. Kiedy warzywa, delikatnie się przyrumienią, odstaw do przestudzenia.
Mięso zmiel dwukrotnie ( ważne ), razem z przesmażoną cebulką i bułką dokładnie odciśniętą z wody, Dodaj startą paprykę, jajko i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Z masy formuj małe, owalne i płaskie kotlety. Kotlety, obtocz w np. mące kukurydzianej i smaż na małej ilości oleju, do zrumienienia.
Kotlety, można również przygotować na parze. Wtedy, można zrezygnować z panierki. Smacznego 🙂
3 komentarze
Bardzo apetyczne, dawno nie robiłam kotletów mielonych, a ta wersja musi być pyszna 🙂 pozdrawiam 🙂
Wolę kotlety z indyka niż z czerwonego mięsa 🙂 Mielone w takiej wersji mi smakują 🙂
Fajny pomysł z tym dodatkiem papryki – muszę spróbować.