Home Dania i dodatki Potrawka z kalafiorem w sosie curry

Potrawka z kalafiorem w sosie curry

autor admin
Potrawka z kalafiorem w sosie curry
Print Friendly, PDF & Email

Nie lubię monotonni w kuchni, tak samo smakujących zup, sosów, potrawek. Kurczak z ziemniakami, marchewką i kalafiorem w sosie curry, to dobra propozycja, na prosty obiad z orientalną nutą. Uniwersalny smak kalafiora, świetnie się wpisuje w potrawy o smaku curry. Wyrazisty smak potrawy, złagodzi mleczko kokosowe. Potrawka będzie smakowała w wersji wegetariańskiej, jak również z mięsem drobiowym i z rybą 🙂

Kalafiora w sosie curry, podaj jako samodzielne danie lub z odrobiną brązowego ryżu 🙂

Składniki na kalafiora w sosie curry

  • 1 mały kalafior
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 małe filety z kurczaka
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka żółtej pasty curry lub łyżka domowej pasty curry*
  • łyżka masła klarowanego
  • świeża dymka do podania

Składniki na domową pastę curry*

  • 1 duży ząbek czosnku
  • mały kawałek obranego imbiru ( 2 cm ) lub kawałek trawy cytrynowej
  • 1/2 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili
  • spora szczypta zmielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżka kurkumy
  • spora szczypta soli

Filety pokrój w kostkę. Ziemniaki i marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w piórka. Kalafiora podziel na małe różyczki.

Jeżeli nie używasz, gotowej pasty curry, rozetrzyj składniki na domową pastę.

Na dużej patelni z grubym dnem, rozpuść masło klarowane. Dodaj cebulę, podsmaż ją na złoty kolor, dodaj pastę curry i mleczko kokosowe. Gotuj chwilę, aż smaki się połączą.

Dodaj mięso, całość duś około 10 minut, na małym ogniu.

Dolej szklankę wody i dodaj warzywa. Całość duś mieszając, kolejne 15 minut pod przykryciem. Sos powinien lekko zgęstnieć, warzywa, powinny być miękkie, ale nie rozpadające się 🙂

Podaj solo lub z odrobiną ryżu. Przed podaniem, posyp świeżo posiekaną dymką. Smacznego 🙂

Powiązane posty

4 komentarze

Anna 17 lipca 2019 - 16:47

Dodanie ziaren kolendry i kopru, a także kardamonu, kozieradki i cynamonu nadaje paście curry jeszcze lepszego smaku 🙂 polecam wypróbować 🙂 Buziaczki 🙂

Odpowiedź
napiecyku 17 lipca 2019 - 18:21

Piszesz o słynnej przyprawie Garam masala, u mnie niestety rodzinka nie lubi posmaku cynamonu i kardamonu w daniach wytrawnych, dlatego unikam 🙂 Ale zgadzam się smaki są cudne 🙂 Pozdrowienia 🙂

Odpowiedź
Pełnia Smaków 17 lipca 2019 - 22:04

Ostatnio też robiliśmy podobną 🙂 Letnie pyszności! Pozdraiwamy ciepło 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 20 lipca 2019 - 13:32

Chyba mnie zainspirowałaś na jutrzejszy obiad – bo coś takiego mi właśnie po głowie chodziło 🙂 Lekkiego i z dużą ilością warzyw.

Odpowiedź

Zostaw komentarz