Smaczne domowe lody truskawkowe, na deser i na ochłodę, na upalne lato 🙂 Przed zamrożeniem, najwygodniej będzie przelać masę truskawkową do specjalnych foremek na lody na patyczku, lub do kilku mniejszych, szczelnie zamykanych pojemników 🙂
Składniki na lody truskawkowe
- 500 g słodkich, mocno dojrzałych truskawek
- 200 g mleczka zagęszczanego mocno schłodzonego
- 150 g jogurtu naturalnego
- cukier do smaku
Truskawki dokładnie zmiksuj z jogurtem, dodaj cukier do smaku ( wg. uznania )
Schłodzone mleczko zagęszczane, ubij na puszysty krem. Do masy mlecznej, dodaj masę truskawkową. Całość dokładnie pomieszaj, na tym etapie możesz jeszcze raz spróbować i w razie potrzeby dosłodzić masę.
Masę przelej do foremek na lody, lub przełóż do mniejszych pojemników i daj do zamrażarki. Jeżeli masę dajesz do pojemników, można ją co godzinę przemieszać np. widelcem, żeby pozbyć się kryształków lodu.
Jeżeli lody przechowujesz w pojemnikach, musisz je wyciągnąć 15 minut, przed podaniem, wtedy delikatnie zmiękną i będzie łatwiej je porcjować. Smacznego 🙂
8 komentarzy
Takie lody można jeść 😀
piękny kolor:)
Rewelacyjnie się prezentują! I ten truskawkowy genialny smak 🙂 Wpraszam się na mały pucharek takich pyszności 🙂
Zapraszam Agnieszka 🙂
Takie domowe lody nie mają sobie równych, idealny deser na upalne dni 🙂
Zjadłabym takie lody 🙂
Truskawki się genialnie wpisują w te upały, które zapanowały.
domowe lody są najlepsze!!!