Placki z serkiem ricotta i z bananami przygotujesz błyskawicznie, bez użycia miksera. Są sycące i mogą zastąpić cały posiłek. Sprawdzą się na słodki obiad, pożywne śniadanie lub podwieczorek. Do ciasta nie musisz podawać cukru, wystarczy, że podasz placki z syropem klonowym, konfiturą lub posypiesz cukrem pudrem. Banany można zastąpić kawałkami jabłek 🙂
Składniki na placuszki z ricottą / 3 porcje
- 250 g kremowego sera ricotta
- 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej chlebowej typ 750
- 1/3 szkl. maślanki lub mleka
- 2 większe jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1 łyżeczka sody
- 2 mniejsze banany pokrojone w grubsze plasterki
Do miseczki przełóż ser, jajka i maślankę – wszystko dokładnie pomieszaj rózgą kuchenną.
Do masy serowej dodaj, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość ponownie pomieszaj.
Dno patelni do naleśników, posmaruj olejem roślinnym.
Na patelnię łyżką nakładaj małe porcje ciasta, od razu uformuj podłużne placki. Na wierzchu każdego placka, połóż plasterki banana, delikatnie wciśnij je w ciasto. Ostrożnie obracaj placki.
Gotowe placki powinny być delikatnie zarumienione z każdej strony 🙂 Podawaj z syropem klonowym, owocami lub z cukrem pudrem. Smacznego 🙂
Przepis zmodyfikowany od
Nigella Lawson ‘Forever Summer’.
4 komentarze
Z ricottą placuszki są przepyszne 😀
To prawda. Pozdrawiam 🙂
Koniecznie do wypróbowania!
Jak z rikottą to muszę zrobić bo jeszcze nie jadłam takich