Home Dania i dodatki Gofry wytrawne – kukurydziane

Gofry wytrawne – kukurydziane

autor admin
Gofry wytrawne kukurydziane
Print Friendly, PDF & Email

Chcesz odstawić mąkę pszenną ? A chleb bez glutenu nie bardzo Ci smakuje ? Jest na to rada – domowe gofry z mąki kukurydzianej, ziemniaczanej, gryczanej czy ryżowej 🙂

Możesz je zajadać na śniadanie lub kolację, z jajkiem sadzonym, serem i zieleniną. My lubimy sałatkę typu guacamole z awokado, pomidorem i czerwoną cebulką. Oprócz awokado, możesz dodać do niej to co lubisz lub po prostu to, co masz w lodówce – pomidor, ogórek, szczypiorek, ser feta. Smacznego 🙂

Składniki na wytrawne gofry kukurydziane

  • 1/2 szkl. mąki kukurydzianej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej ( może być lekka przewaga mąki kukurydzianej )
  • 1/3 szkl. maślanki
  • 2 jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
  • sól i pieprz na koniec łyżeczki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • spora szczypta papryczki chili w płatkach
  • olej do smarowana gofrownicy

Do miseczki daj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka i maślankę, pomieszaj. Na koniec, dodaj białka ubite z solą na sztywną pianę. Dopraw masę płatkami chili i odrobiną pieprzu.

Gotowa masa, powinna mieć konsystencję płynnego budyniu.

Gofrownicę rozgrzej, posmaruj pędzelkiem zanurzonym w oleju. Nakładaj porcje ciasta i smaż kilka minut, do zrumienienia. Gotowe gofry, daj na kratkę do osuszenia.

Składniki na cuacamole

  • 1/2 awokado pokrojone na mniejsze kawałki
  • 1/2 cebulki czerwonej pokrojonej w piórka
  • 1 pomidor pokrojony w kostkę
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • sól i pieprz do smaku

Awokado skrop sokiem z cytryny. Rozgnieć widelcem z czosnkiem. Dodaj resztę składników i w razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.

Smacznego 🙂

Powiązane posty

8 komentarzy

Magdalena 20 maja 2019 - 20:01

z wytrawnych jadłam tylko ziemniaczane, chętnie spróbuję tej wersji:)

Odpowiedź
Pati 20 maja 2019 - 22:38

Świetny przepis. Muszę tylko kupić mąkę kukurydzianą 🙂

Odpowiedź
Magda 21 maja 2019 - 09:37

Super pomysł na gofry bez glutenu, chętnie bym spróbowała, ale niestety nie mam gofrownicy 🙂

Odpowiedź
evi 21 maja 2019 - 13:58

Dawno nie jadłam 🙂

Odpowiedź
napiecyku 21 maja 2019 - 17:23

Trzeba nadrobić 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Urszula 23 maja 2019 - 20:02

Fajne, na pewno kiedyś wypróbuję 🙂

Odpowiedź
Teresa 29 maja 2019 - 09:13

Super przepis muszę takie zrobic

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 30 maja 2019 - 11:13

testowałam wiele gofrów bez glutenu 🙂 ciekawa jestem jak te gofry 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz