Jeżeli masz ochotę na delikatny sernik o świeżym, orzeźwiającym smaku, przygotuj sernik z musem z mango. Z kilku składników, szybko zagnieciesz ciasto na kruchy spód. Żeby zrobić masę serową, wystarczy połączyć wszystkie składniki.
Lubię ułatwiać sobie pracę, dlatego do masy serowej, dodałam gotową pulpę z mango. Wierzch sernika udekorowałam “galaretką” z pulpy mango. Sernik idealny dla miłych, świątecznych gości 🙂
W sklepie Kuchnie Świata znajdziesz musy z wyselekcjonowanych odmian mango w puszkach i w saszetkach, z Indii i z Filipin. Świetny, gotowy produkt do deserów, koktajli, sorbetów i serników 🙂
Składniki na kruchy spód
- 125 g schłodzonego masła pokrojonego na kawałki
- 200 g mąki
- 40 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową
- 1 kg. sera z wiaderka
- 3 duże jajka
- 120 g cukru
- 1 pełna szklanka musu z mango ze sklepu Kuchnie Świata
- 2 opakowania budyniu śmietankowego w proszku bez cukru (2 x 40 g)
Składniki na galaretkę mango
- pełna szklanka musu mango + 1/4 szkl. wody
- 1 łyżeczka żelatyny
Wszystkie składniki na kruchy spód, szybko wyrabiam na gładkie ciasto. Dno tortownicy o średnicy 25 cm. wykładam papierem do pieczenia. Dno i boki foremki, wykładam kruchym ciastem.
Foremkę z ciastem, daję do lodówki na 20 minut. Następnie zapiekam około 15 minut, w temperaturze 180 stopni.
Wszystkie składniki na sernik, daję do miseczki i dokładnie mieszam mikserem na małych obrotach. Masę wykładam, na zapieczony spód.
Sernik piekę około 60 minut, w temperaturze 180 stopni. Gotowy sernik odstawiam do przestudzenia.
Do szklanki musu, dodaję 1/4 szklankę wody. Całość delikatnie podgrzewam w małym naczyniu. W 4 łyżkach letniej wody, rozpuszczam żelatynę i odstawiam na kilka minut do napęcznienia ( żelatyna powinna pozostać płynna ). Do lekko podgrzanej pulpy mango, dodaję płynną żelatynę, całość dokładnie mieszam.
Gotowy mus, wylewam na wierzch sernika. Całość daję do lodówki, do stężenia, najlepiej na całą noc 🙂 Przed podaniem, porcje sernika można zostawić na jakiś czas, w temperaturze pokojowej. Udanych wypieków 🙂
Wpis we współpracy ze sklepem internetowym Kuchnie Świata
12 komentarzy
wygląda pysznie:)
Uwielbiam wszystko co jest z mango, ten sernik od razu skradł moje serce 🙂
Naprawdę przepiękny 🙂
Coś poszło nie tak. Robiłam zgodnie z przepisem i zarówno spod jak i ser wyszły okropnie twarde. Sernik od razu po wysadzeniu był ok ale na drugi dzień już zrobił
Się bardzo twardy. Spod jakby troszkę zakalec
Jeżeli podpiekłaś wcześniej spód sernika, nie powinien być twardy. Twardy jest wtedy, gdy wylejesz ser na surowy spód.
Lubię sernik. Takiego jeszcze nie jadłam, bardzo intrygujące połączenie 🙂
Mam w planie taki sernik upiec na święta!
Bardzo polecam, nam bardzo zasmakował 🙂
Uwielbiam mango w każdej postaci, więc nie ma opcji, żebym nie wypróbowała!
Sernik prezentuje się bardzo smakowicie 🙂 Z mango jeszcze nie robiłam, a bardzo je lubię 🙂
Mango lubimy bardzo! Super propozycja, z chęcią wypróbujemy na Święta 🙂
Polecam, u nas będzie świąteczna powtórka sernika 🙂