Home Na słodkoBabki i muffiny Tort marchewkowy z mascarpone

Tort marchewkowy z mascarpone

autor admin
Tort marchewkowy z mascarpone
Print Friendly, PDF & Email

Tort imieninowy dla syna z marchewką, kokosem, orzechami, ananasem i z masą serową mascarpone. Jest prze – pysz – ny 🙂 Mięciutki, bardzo aromatyczny z zestawem bardzo ciekawych i zdrowych składników.

Ciasto przygotuj dzień wcześniej, na następny dzień szybko zrobisz i dodasz masę mascarpone. Tort marchewkowy, w chłodnym miejscu, może stać do kilku dni. Polecam bardzo na każdą okazję 🙂

Składniki na ciasto

  • 2 duże lub 3 małe jajka
  • 140 g cukru
  • 150 ml. oleju roślinnego
  • 200 g drobno startej marchewki
  • 60 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 70 g drobno pokrojonego ananasa ( z puszki lub świeży ), można zastąpić jabłkiem
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200 g. mąki pszennej
  •  łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Wszystkie składniki na ciasto, powinny być w temperaturze pokojowej.

Składniki na masę

  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g śmietany kremówki mocno schłodzonej
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru

Jajka ubij z solą na puszystą pianę. Dodaj cukier i nadal ubijaj, do czasu, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Cienkim strumieniem wlej olej i całość delikatnie pomieszaj.

Dodaj marchewkę, ananasa, wiórki, orzechy ( część orzechów odłóż do dekoracji ). Całość delikatnie pomieszaj.

Dodaj mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Ponownie delikatnie i krótko, pomieszaj.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm. wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do tortownicy, wyrównaj powierzchnię.

Ciasto piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Pod koniec pieczenia, wsadź patyczek do szaszłyków w kilku miejscach , jeżeli jest suchy, ciasto jest gotowe.

Mocno schłodzoną kremówkę ubij na gęstą pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Następnie dodaj serek mascarpone. Całość ubijaj, do dokładnego połączenia i do uzyskania gęstej masy.

Schłodzone ciasto przekrój na dwie połowy. Przełóż 1/2 masy. Na wierzchu rozsmaruj resztę masy. Posyp orzechami. Gotowy tort daj do lodówki, do schłodzenia. Smacznego 🙂

Przepis pochodzi ze strony –> Ciasto marchewkowe najlepsze

Powiązane posty

7 komentarzy

KONESSO 22 marca 2019 - 14:40

Marchewkowe ciasto, najlepsze z mascarpone albo serkiem philadelphia

Odpowiedź
Renata 24 marca 2019 - 11:10

mniam, mniam, tak lubię, że mam ochotę oblizać ekran;D

Odpowiedź
Iwona 24 marca 2019 - 19:50

Ale pysznie się prezentuje ^_^

Odpowiedź
Magda 25 marca 2019 - 09:31

Mniam, bardzo lubię ciasto marchewkowe 🙂

Odpowiedź
Ewa 30 maja 2019 - 21:40

Zapowiada się smakowicie. W ten weekend wypróbuję

Odpowiedź
napiecyku 31 maja 2019 - 10:55

Bardzo polecam 🙂

Odpowiedź
Anya 22 grudnia 2023 - 19:49

Ten przepis jest mój hit na każda okazje. Po prostu uwielbiam!

Odpowiedź

Zostaw komentarz