Ziemniaki zapiekane z masłem czosnkowym, to miła odmiana po nudnych ziemniakach gotowanych. Najpierw krótko obgotowuję ziemniaki w mundurkach, a następnie zapiekam. Tak przygotowane ziemniaki, mają ciekawy smak i są bardzo aromatyczne.
Dodatek masła i przypraw, zdecydowanie dodaje potrawie atrakcyjności 🙂
Składniki
- 8 mniejszych ziemniaków
- 4 łyżeczki miękkiego masła
- 2 ząbki czosnku
- 8 listków bazylii
- sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki oliwy
Ziemniaki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą. Daj do garnka, dolej zimnej wody, dodaj łyżeczkę soli i gotuj, od momentu zagotowania 10 minut.
Piekarnik nastaw na 200 stopni.
Ziemniaki dokładnie odcedź i głęboko natnij wzdłuż i wszerz, uważając, żeby nie przeciąć ziemniaków.
Na dnie naczynia do zapiekania, rozprowadź oliwę i wygodnie ułóż ziemniaki 🙂 Całość daj do piekarnika.
Czosnek przeciśnij przez praskę, liście bazylii drobno posiekaj. Do masła dodaj czosnek, bazylię i sporą szczyptę pieprzu, wszystko starannie wymieszaj.
Ziemniaki zapiekaj około 30 minut.
Kilka minut, przed końcem pieczenia, na każdy ziemniak nałóż małą porcję ziołowego masła.
Czas pieczenia ziemniaków, może ulegać wahaniom, w zależności od gatunku i wielkości ziemniaków.
Smacznego 🙂
8 komentarzy
Zapiekane ziemniaki to moja ulubiona wersja! Z masłem czosnkowym muszą być bardzo aromatyczne i pyszne 🙂
Uwielbiam takie ziemniaki 🙂
Pycha, na takie ziemniaki to ja się piszę 🙂
Robiłam kiedyś podobne, tylko dodawałam czosnek suszony. Świeży zbyt szybko się przypala.
Dodaj masło czosnkowe, kilka minut przed końcem pieczenia, nie przypali się na pewno 🙂
Pyszne są takie ziemniaczki, aż zatęskniłam za młodymi ziemniaczkami tak zapieczonymi :p 😀
Takie ziemniaczki są najlepsze <3
Jak pięknie wyglądają. Tęsknota za młodymi ziemniakami też mnie dotyczy, ale w twojej wersji każde będą super