Home Na słodkoBabki i muffiny Muffiny cytrynowe

Muffiny cytrynowe

autor admin
Muffiny cytrynowe
Print Friendly, PDF & Email

Delikatne i wilgotne, cytrynowe muffiny z dodatkiem jogurtu i skórki cytrynowej. Zrobisz je dość sprawnie, upieczesz szybko. Ładnie zapakowane np. w celofanowe torebki, będą doskonałym prezentem na Dzień Babci i Dziadka 🙂

Składniki / 12 szt.

  • 300 g mąki pszennej
  • 140 g cukru pudru
  • 200 ml. jogurtu naturalnego lub maślanki
  • 120 g masła lub 100 ml. oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • skórka starta z dwóch cytryn ( najlepiej ekologicznych )
  • 1/2 łyżeczki esencji cytrynowej *

Lukier

  • 1/2 szkl. przesianego cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżka soku z cytryny

Cukier dokładnie wymieszaj z sokiem z cytryny. Lukier gotowy 🙂

Wszystkie składniki na muffiny, powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednej miseczce wymieszaj – przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i skórkę z cytryny.

W drugiej, wymieszaj mokre składniki – rozpuszczone i wystudzone masło lub olej, jajka, jogurt i esencję.

Mokre składniki, szybko wymieszaj z suchymi.

Foremkę na muffiny, wyłóż papilotkami. Każdą, wypełnij do 3/4 wysokości ciastem. Piecz w temperaturze 180 stopni, około 25 minut. Do suchego patyczka.

Gotowe babeczki można delikatnie udekorować cytrynowym lukrem. Smacznego 🙂

*Do ciasta, można dodatkowo dodać sok z jednej cytryny.

Muffiny cytrynowe

Powiązane posty

5 komentarzy

Magdalena 18 stycznia 2019 - 20:27

bardzo urocze;)

Odpowiedź
Joanna 20 stycznia 2019 - 14:20

Jakie apetyczne, mniam 🙂

Odpowiedź
Joanna 20 stycznia 2019 - 14:26

Do kawy idealne 🙂

Odpowiedź
Cukry Proste 21 stycznia 2019 - 15:51

Idealny deser do zabrania do pracy:)

Odpowiedź
napiecyku 21 stycznia 2019 - 17:31

Zgadzam się z Tobą. Muffiny długo zachowują świeżość 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz