Home Na słodkoBabki i muffiny Ciasto czekoladowo – kokosowe

Ciasto czekoladowo – kokosowe

autor admin
Ciasto czekoladowo-kokosowe
Print Friendly, PDF & Email

Ciasto ucierane z czekoladą i kokosem, pieczone w podłużnej blaszce, na pewno nie rozczaruje fanów znanych batoników Bounty 😀 W pierwszej kolejności, przygotowuję masę maślaną i dzielę ją na dwie części. Następnie, do jednej części dodaję rozpuszczoną czekoladę, a do drugiej kokos. Ciasto dość sycące, sprawdzi się na śniadanie i do kubka gorącej kawy 🙂

 

Składniki

  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 70 g wiórek kokosowych
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 7 łyżek  mleka lub słodkiej śmietanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu kokosowego lub 3 łyżki likieru kokosowego

Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.

Czekoladę łamię na kawałki, dodaję mleko lub śmietankę ( 4 łyżki ), całość podgrzewam na bardzo małym ogniu, do czasu, kiedy czekolada się rozpuści. Odstawiam do przestudzenia.

Miękkie masło ucieram z cukrem na gładki krem. Kolejno dodaję jajka i nadal ucieram. Dodaję mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia i ekstrakt kokosowy. Całość krótko mieszam, do połączenia składników.

Masę dzielę na dwie części. Do jednej dodaję rozpuszczoną czekoladę i kakao. Do drugiej kokos i mleko lub śmietankę ( 3 łyżki ). Masy mieszam łyżką, do połączenia składników.

Podłużną blaszkę, wykładam papierem do pieczenia. Kolejno nakładam połowę masy czekoladowej, masę kokosową i masę czekoladową.

Ciasto piekę około 45 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Patyczek wbity w ciasto, powinien być suchy. Udanych wypieków 🙂

Pomysł ze strony Kuchnia Lidla

Powiązane posty

9 komentarzy

Magdalena 16 listopada 2018 - 19:55

wygląda pysznie 🙂

Odpowiedź
Natalia 17 listopada 2018 - 12:10

Uwielbiam Bounty więc ciacho dla mnie 🙂
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Odpowiedź
Królowa Karo 17 listopada 2018 - 20:09

Tym porównaniem od batonika Bounty mnie kupiłaś 🙂

Odpowiedź
Renata 18 listopada 2018 - 15:11

kokos uwielbiam ja- ciasto tego typu mój Ślubny- w minutę by go nie było;D

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 18 listopada 2018 - 20:17

O mateczko! To ciasto musi smakować rewelacyjnie!

Odpowiedź
Magda 20 listopada 2018 - 11:03

Ale to musi być pyszne, czekolada i kokos to super połączenie 🙂

Odpowiedź
Barbara 20 listopada 2018 - 13:22

Wygląda genialnie, pewnie pięknie pachniało podczas pieczenia. Chyba jutro wezmę się za upieczenie 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 20 listopada 2018 - 19:42

Czy tylko my posmarowałybyśmy te plastry jeszcze dżemem? 😀 Super ciacho!

Odpowiedź
Patrycja Reszko 29 października 2020 - 21:42

Wspaniałe ciacho!

Odpowiedź

Zostaw komentarz