Home Dania i dodatki Krem śliwkowo – czekoladowy

Krem śliwkowo – czekoladowy

autor admin
Krem śliwkowo - czekoladowy
Print Friendly, PDF & Email

Czasochłonny, ale za to wyjątkowo smaczny, zdrowy i bardzo przydatny krem do kruchych babeczek, kruchych ciast i przeróżnych deserów typu naleśniki, omlety i placki. Namawiam do przygotowania, szczególnie teraz,  kiedy ceny owoców nie są wysokie, a na rynku jest duży wybór słodkich śliwek węgierek 🙂

Składniki

  • 2, 5 kg śliwek węgierek
  • 70 dkg. cukru
  • 10 dkg. dobrego kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady

Śliwki kroję na pół i usuwam pestki. Połówki śliwek, kroję na dwie części.

Owoce daję na dno rozgrzanej patelni z grubym, nieprzywierającym dnem, dodaję cukier.

Całość smażę mieszając od czasu, do czasu. Kiedy owoce zaczynają się rozpadać, wszystko krótko miksuję na mus, na małych obrotach.

Mus śliwkowy smażę bez przykrycia, na bardzo małym ogniu, około 2 godziny.

Dodaję kakao i połamaną na małe kawałki czekoladę. Całość dokładnie mieszam i ponownie podgrzewam, około 15 minut.

Gotowym ( gorącym ) kremem, napełniam czyste i wyparzone słoiczki o pojemności 200 g, od razu zakręcam i po schłodzeniu odstawiam w chłodne miejsce 🙂 Smacznego 🙂

 

Powiązane posty

6 komentarzy

Magdalena 18 września 2018 - 20:00

lubię i co roku robię:)

Odpowiedź
Magdalena Janeczko 19 września 2018 - 00:10

Robiłam podobny – pycha!

Odpowiedź
Natalia 19 września 2018 - 15:30

Kocham czeko-sliwkę 🙂 Domowej nigdy nie jadłam!
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Odpowiedź
Iwona 19 września 2018 - 19:38

Poezja taki kremik na bułeczce 😀

Odpowiedź
Joanna Ł 19 września 2018 - 21:26

Uwielbiam taki czeko dżem, po prostu pycha 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 21 września 2018 - 23:00

Też zrobiłam kilka takich słoiczków 🙂 Będą jak znalazł do naleśników i deserów.

Odpowiedź

Zostaw komentarz