Przepis na arabskie ciasteczka z wodą różaną i pistacjami, pochodzi z książki “Jerozolima” Sami Tamimi.
Pozwól, że zacytuję ciekawy fragment książki :
” Ghraybeh, czyli po arabsku “zachwyt”, można znaleźć w Palestynie, Syrii, Libanie i innych państwach tego regionu. Mogą mieć różne kształty – cienkiej bransoletki z orzechem spajającym dwa końce, rombu z orzechem pośrodku lub okrągłego ciastka – tak jak w naszym przepisie.
Żydzi trypolitańscy do swoich ghraybeh dodają semolinę. Niektórzy Żydzi sefardyjscy używają margaryny lub oleju, co czyni ciasteczka koszernymi i bardziej kruchymi. Żydzi z Jemenu mają podobne ciasteczka, znane jako nayn – z mielonym kardamonem i przekłute goździkiem.
Kwiat pomarańczy i woda różana, mają tutaj dość intensywny aromat. Jeśli chcesz, możesz zmniejszyć ich ilość. Podawaj ghraybeh z czarną kawą i herbatą ”
W moim odczuciu, woda różna ma bardzo delikatny, przyjemny posmak, wyczuwalny po schłodzeniu ciasteczek. Kruche, aromatyczne ciasteczka, idealne do kawy 🙂 Gorąco polecam 🙂
Składniki
- 200 g twardego masła
- 50 g cukru pudru
- 200 g mąki pszennej
- 170 g mąki semolina
- szczypta soli
- 4 -5 łyżek wody różanej
- 50 g niesolonych pistacji bez łupinek
Masło i cukier daję do miski miksera i ubijam trzepaczką kilka minut, aż powstanie puszysta masa.
Dodaję przesiane mąki, sól i wodę różaną. Wyrabiam gładkie ciasto.
Ciasto owijam folią spożywczą i daję do lodówki na 60 minut.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
Ze schłodzonego ciasta, odrywam małe kawałki i toczę kulki wielkości orzecha włoskiego.
Na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, układam kulki. W środek każdej, wciskam niesoloną pistacje.
Ciasteczka piekę około 16 minut, do lekkiego zrumienienia. Gotowe odstawiam do przestudzenia.
Ciasteczka można przechowywać w szczelnym pojemniku, około 5 dni. Smacznego 🙂
Woda różna, to wdzięczny, naturalny dodatek do deserów, kawy i herbaty. Świetnie się sprawdza, do pielęgnacji każdego rodzaju skóry twarzy.
Wpis we współpracy ze sklepem internetowym Kuchnie Świata
10 komentarzy
wyglądają przepysznie 🙂
Nigdy takich nie jadłam 🙂 Pysznie się prezentują.
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Prezentują się rewelacyjnie i na pewno są mega pyszne 🙂
Nie miałam okazji takich próbować, ale wyglądają genialnie! Z chęcią bym zjadła do kawki 🙂
Proszę, częstuj się 😉
Bardzo ładnie wyglądają, ciekawa jestem smaku, nigdy nie dodawałam wody różanej do ciastek 🙂
Pysznie wyglądają 🙂 z chęcią bym spróbowała jak smakują 🙂
A ostatnio widziałam w sklepie wodę różaną i zastanawiałam się, do czego można ją wykorzystać w kuchni. Pewnie teraz spróbuję.
Kup koniecznie, nie będziesz żałować 🙂
Bardzo egzotyczna propozycja. Nigdy nie słyszałam o takich ciastkach, bo regiony przez Ciebie wymienione na razie dla mnie słabo znane…Mogłabym spróbować, bo wyglądają mega kusząco