Home Dania i dodatki Włoska zupa z dorszem
Print Friendly, PDF & Email

Jedliśmy podobną zupę na wakacjach, smakowała nadzwyczajnie, więc postanowiłam odtworzyć jej smak w swojej kuchni. Zdecydowanie zupa dla fanów smaku suszonych pomidorów, oliwek i ryb. Osobno gotuję warzywa, osobno ( na parze ) gotuję filety dorsza, pstrąga lub innej ryby. Na koniec wszystko ląduje w jednym naczyniu. Jeżeli nie masz przystawki do gotowania na parze, możesz krótko obsmażyć rybę i dodać ją do zupy już na talerzu.

Przepis na zupę po włosku, można modyfikować, dodając różne warzywa i owoce morza – wg. ulubionych smaków i zawartości lodówki 🙂 Zupa włoskich rybaków, pełna zdrowych składników i kolorów włoskiego lata 🙂

Składniki

  • 2 lity wody
  • 400 g filetów ryby bez ości  ( dorsz, pstrąg, halibut )
  • 5 pomidorów lub puszka pomidorów bez skórki
  • 5 ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1 duża cebula pokrojona z drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno starte
  • 1/2 szklanki oliwek z zalewy, przekrojonych na pół
  • 1 słoiczek ( 120 g ) pomidorów suszonych z zalewy
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • oliwa z oliwek lub olej z winogron do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Do podania

  • kromki bułki razowej, podpieczone na suchej patelni
  •  świeża pietruszka lub oregano

Rybę gotuję na parze, około 10 minut lub smażę na małej ilości tłuszczu.

Do gorącej wody, daję pomidory pokrojone w kostkę i ziemniaki. Gotuję około 15 minut.

Na patelni rozgrzewam kilka łyżek oliwy, dodaję cebulę i czosnek, kiedy warzywa lekko się przyrumienią, dodaję do zupy i nadal chwilę gotuję.

Następnie dodaję suszone pomidory, pokrojone w paseczki, oliwki i zioła. Gotuję kolejne 10 minut.

Na koniec, dodaję rozdrobnione filety ryby. Całość krótko gotuję i doprawiam do smaku 🙂

Na talerzu, potrawę można posypać świeżo posiekaną pietruszką lub oregano.

Podajemy z razowymi grzankami. Smacznego 🙂

 

Powiązane posty

6 komentarzy

Ania 11 lipca 2018 - 18:52

Takiej zupy jeszcze nie jadłam, ale po składnikach widzę, że bardzo by mi smakowała 🙂

Odpowiedź
marcelina 11 lipca 2018 - 20:16

świetnie się prezentuje! Musi dobrze smakować 🙂

Odpowiedź
Magdalena 11 lipca 2018 - 21:21

ale apetyczna 🙂

Odpowiedź
Magda 13 lipca 2018 - 12:03

Fajna zupa, bardzo lubię takie smaki, kojarzą mi się z morzem Śródziemnym i wakacjami 🙂

Odpowiedź
Kuchnia MagdaLeny 18 lipca 2018 - 01:01

Pyszna zupka! Moje smaki

Odpowiedź
Renata Czelny - Kawa 24 lipca 2018 - 00:03

Zaciekawiłaś mnie tym przepisem!
Zupa wygląda przepięknie 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz