Home Dania i dodatki Surówka z kapusty z miodowym sosem winegret

Surówka z kapusty z miodowym sosem winegret

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Nie znam nikogo, kto nie lubi surówek z młodej kapusty. Odpowiednio przygotowana, stanowi smaczny i zdrowy dodatek do obiadu, grilla i do mięs wszelakich 🙂 Cienko poszatkowana, delikatnie posolona kapusta, mięknie i puszcza soki, ale pozostaje chrupiąca. Sos winegret z odrobiną płynnego miodu lipowego i musztardy miodowej, bardzo smakuje mojej rodzinie i znajomym…bardzo polecam 🙂

Składniki

  • 1/2 małej główki białej kapusty drobno poszatkowanej
  • 1 marchewka starta na mniejszych oczkach
  • 1/2 małej cebuli drobno posiekanej
  • garść świeżo posiekanej cebulki dymki
  • sól do smaku

Składniki na sos winegret

  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno ( nierafinowanego )
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 płaska łyżeczka płynnego miodu
  • 1  łyżeczka musztardy miodowej
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • spora szczypta świeżo zmielonej soli i pieprzu

Do cienko poszatkowanej kapusty, dodaję marchewkę.  Całość mieszam,  delikatnie posypuję solą, ugniatam w dłoniach i odstawiam na 30 minut.

Wszystkie składniki na sos, dokładnie ubijam rózgą kuchenną.

Kapustę z marchewką ponownie ugniatam w dłoniach, dodaję cebulę i sos winegret, wszystko dokładnie mieszam. Na koniec dodaję dymkę. Surówka gotowa – smacznego 🙂

 

Powiązane posty

6 komentarzy

Magdalena 9 lipca 2018 - 17:04

wspaniała, i taka prosta 🙂

Odpowiedź
Natalia 10 lipca 2018 - 15:34

Ślinka leci na sam widok 🙂 Pojadłoby się!
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Odpowiedź
Monika 10 lipca 2018 - 18:03

Mniam

Odpowiedź
Iwona 10 lipca 2018 - 19:26

Pysznie się prezentuje ta suruweczka 😀

Odpowiedź
Ania 11 lipca 2018 - 05:28

Pysznie wygląda i na pewno genialnie smakuje 🙂

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 20 lipca 2018 - 12:25

Uwielbiam surówki z młodej kapusty, są najlepsze 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz