Biała kiełbaska bałkańska z jogurtowej – bałkańskiej marynaty 🙂 Zestaw idealny na letniego grilla. Bałkańska marynata z gęstego jogurtu, papryki i czosnku, znakomicie uzupełnia się ze smakiem delikatnej, wieprzowej kiełbaski. Kolejny raz, mam przyjemność testować produkty z lokalnej firmy Rogalscy od pokoleń i jestem przekonana, że te kiełbaski będą hitem grillowego sezonu.
Wędliny z grilla w stylu bałkańskim, można podać z prostą sałatką skropioną oliwą z oliwek, paprykowym ajwarem, sosem tzatziki i koniecznie z czerwonym winem. Dobrego smaku, nigdy nie za wiele. Smacznego grillowania 🙂
Składniki
- 400 g kiełbasy bałkańskiej
- kilka gałązek rozmarynu
Marynata
- 5 pełnych łyżek gęstego jogurtu
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżeczka pomidorów w płatkach
- 2 ząbki czosnku drobno starte
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka ketchupu
Wszystkie składniki na marynatę, dokładnie mieszam.
Kiełbaski daję do miseczki, za pomocą pędzelka dokładnie smaruję marynatą i odstawiam do lodówki na 2 godziny.
Kiełbaski z marynatą, można zapiec na tradycyjnym grillu, na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym. W trakcie pieczenia na patelni, można dodać kilka gałązek rozmarynu. Czas pieczenia, to około 10 minut z każdej strony, do mocniejszego zrumienienia. Czas pieczenia, zależy od temperatury pieczenia.
Gotowe kiełbaski podajemy na ciepło z prostą sałatką, ajwarem i sosem tzatziki. Smacznego 🙂
8 komentarzy
niesamowicie wygląda:)
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Mniam, jak to kusząco wygląda! Napatrzeć się nie można 🙂
pysznie wygląda 🙂 do tego dużo surówki i gotowy posiłek 🙂
Takiej kiełbasy jeszcze nie grillowałam 🙂 nie znam jej smaku, ale zapowiada się przepysznie!
Piękna prezentacja, aż ślinka leci 🙂
Do tej pory używałam marynaty z jogurtu do kurczaka i jagnięciny. Na to wygląda , że warto ją wypróbować z kiełbasą!
Jak ładnie te kiełbaski są ułożone! Arcydzieło na grillu 😛