Home Dania i dodatki Kiełbasa bałkańska z grilla z marynaty jogurtowej

Kiełbasa bałkańska z grilla z marynaty jogurtowej

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Biała kiełbaska bałkańska z jogurtowej – bałkańskiej marynaty 🙂 Zestaw idealny na letniego grilla. Bałkańska marynata z gęstego jogurtu, papryki i czosnku, znakomicie uzupełnia się ze smakiem delikatnej, wieprzowej kiełbaski. Kolejny raz, mam przyjemność testować produkty z lokalnej firmy Rogalscy od pokoleń i jestem przekonana, że te kiełbaski będą hitem grillowego sezonu.

Wędliny z grilla w stylu bałkańskim, można podać z prostą sałatką skropioną oliwą z oliwek, paprykowym ajwarem, sosem tzatziki i koniecznie z czerwonym winem. Dobrego smaku, nigdy nie za wiele. Smacznego grillowania 🙂

Składniki

Marynata

  • 5 pełnych łyżek gęstego jogurtu
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka pomidorów  w płatkach
  • 2 ząbki czosnku drobno starte
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka ketchupu

Wszystkie składniki na marynatę, dokładnie mieszam.

Kiełbaski daję do miseczki, za pomocą pędzelka dokładnie smaruję marynatą i odstawiam do lodówki na 2 godziny.

Kiełbaski z marynatą, można zapiec na tradycyjnym grillu, na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym. W trakcie pieczenia na patelni, można dodać kilka gałązek rozmarynu. Czas pieczenia, to około 10 minut z każdej strony, do mocniejszego zrumienienia. Czas pieczenia, zależy od temperatury pieczenia.

Gotowe kiełbaski podajemy na ciepło z prostą sałatką, ajwarem i sosem tzatziki. Smacznego 🙂

 

 

Powiązane posty

8 komentarzy

Magdalena 6 lipca 2018 - 20:10

niesamowicie wygląda:)

Odpowiedź
Anna 7 lipca 2018 - 02:10

Wygląda bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 8 lipca 2018 - 09:05

Mniam, jak to kusząco wygląda! Napatrzeć się nie można 🙂

Odpowiedź
Ania-Fabryka Pomysłów 8 lipca 2018 - 13:02

pysznie wygląda 🙂 do tego dużo surówki i gotowy posiłek 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 8 lipca 2018 - 14:13

Takiej kiełbasy jeszcze nie grillowałam 🙂 nie znam jej smaku, ale zapowiada się przepysznie!

Odpowiedź
Magda 8 lipca 2018 - 16:00

Piękna prezentacja, aż ślinka leci 🙂

Odpowiedź
codojedzenia 8 lipca 2018 - 22:34

Do tej pory używałam marynaty z jogurtu do kurczaka i jagnięciny. Na to wygląda , że warto ją wypróbować z kiełbasą!

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 9 lipca 2018 - 14:32

Jak ładnie te kiełbaski są ułożone! Arcydzieło na grillu 😛

Odpowiedź

Zostaw komentarz