Home Dania i dodatki Domowy ser jogurtowy – Labneh

Domowy ser jogurtowy – Labneh

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Przepyszny, zdrowy serek z mieszanki naturalnego jogurtu krowiego i koziego. Bardzo mało jest, tak dobrych i tanich produktów, które można zrobić samemu. Pierwszy raz z serkiem Labneh, spotkałam się po lekturze książki “Jerozolima” Yotam Ottolenghi. Labneh jest bardzo popularny w Krajach Bałkańskich i Bliskiego Wschodu. Jest banalnie prosty, wystarczą naturalne jogurty, odrobina przypraw i kawałek lnianego materiału.

W zależności od czasu ociekania ( prasowania ) sera, otrzymamy produkt końcowy o różnej gęstości. Mój ulubiony Labneh, ocieka około 30 godzin, jest suchy na zewnątrz, a w środku kremowy i ciągnący…pycha.  Sam w sobie jest smaczny, ale spróbuj go z dobrej jakości pieczywem,  pomidorem i rukolą 🙂 Polecam każdemu 🙂

Składniki

  • 400 g naturalnego jogurtu krowiego
  • 250 g naturalnego jogurtu koziego
  • 1/2 małej łyżeczki świeżo zmielonej soli morskiej
  • 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki mieszanki ulubionych ziół

Przyda się również

  • lniany materiał lub potrójnie złożona gaza
  • miseczka lub wysokie naczynie
  • sznurek

Do miseczki przelewam jogurty, dodaję przyprawy i zioła. Wszystko dokładnie mieszam.

Na spodzie drugiego naczynia, rozkładam lniany materiał. Jogurty przelewam na materiał, brzegi materiału ciasno związuję sznurkiem.  Tobołek z jogurtem wieszam nad miseczką lub wysokim naczyniem i chowam do lodówki.

Wodę, która ścieka można wylewać co 6 -8 godzin.

Po około 24 – 30 godzinach, można spróbować serka Labneh 🙂 Smacznego 🙂

 

Powiązane posty

8 komentarzy

marcepanowy kącik 22 czerwca 2018 - 22:01

Zrobię taki serek. Gdy patrze na Twój, aż ślinka leci 🙂

Odpowiedź
napiecyku 22 czerwca 2018 - 23:12

Spróbuj koniecznie 🙂

Odpowiedź
Natalia 23 czerwca 2018 - 15:05

Ale super! Nigdy nie robiłam sama sera, a takiego nie znam 🙂
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Odpowiedź
Anna 23 czerwca 2018 - 21:06

Taki serek na pewno smakuje obłędnie 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 24 czerwca 2018 - 13:47

Ja właśnie wczoraj kupiłam jogurty greckie i jutro biorę się za przygotowanie takiego sera 🙂 Później spróbuję z innych jogurtów.

Odpowiedź
monika gawron 25 czerwca 2018 - 09:33

Wyglada smacznie i zdrowo:) Pozdrawiam:*

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 26 czerwca 2018 - 13:47

Czujemy, że by nam zasmakował. Szczególnie, że kozi nabiał bardzo lubimy bo mamy z nim pyszne wspomnienia z dzieciństwa 🙂

Odpowiedź
Kuchnia MagdaLeny 27 czerwca 2018 - 01:54

Wow! Wspaniały serek <3

Odpowiedź

Zostaw komentarz