Trudno o mniej skomplikowane ciasto, niż ten biszkopt z jabłkami, pieczony w formie rolady. Jabłka pocięte na plasterki, wystarczy rozłożyć na papierze do pieczenia, a na wierzch wylać ciasto biszkoptowe.
Ciasto pieczemy nie dłużej niż 30 minut. Składniki na ciasto są łatwo dostępne i tanie, a efekt gwarantowany 🙂
Składniki
- 4 duże jaja ( osobno żółtka, osobno białka )
- 3/4 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 mniejsze lub 3 duże jabłka
- 2 łyżki cynamonu
- 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła
Jabłka obieram i ścieram na tarce na plasterki.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika, wykładam papierem do pieczenia. Papier smaruję pędzelkiem zanurzonym w oleju lub w rozpuszczonym maśle.
Na papierze równomiernie rozkładam poszatkowane jabłka. Jabłka posypuję cynamonem.
Białka ubijam z solą na pianę. Stopniowo dodaję cukier i nadal ubijam do czasu, kiedy piana będzie sztywna i lśniąca.
Stopniowo dodaję żółtka i nadal ubijam delikatnie na małych obrotach.
Na koniec dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszam krótko, tylko do połączenia składników.
Masę biszkoptową, równomiernie rozlewam na poszatkowane jabłka.
Ciasto piekę około 25 minut, w temperaturze 170 stopni, do czasu, kiedy biszkopt mocniej się przyrumieni.
Gotowe ciasto przekładam na czystą ściereczkę, odwracając je biszkoptem do dołu. Zwijam roladę wzdłuż dłuższego brzegu i zostawiam do przestudzenia. Gotową roladę można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków 🙂
źródło wpisu Zjem to
10 komentarzy
pycha:)
Wygląda pięknie z tym ślimaczkiem w środku ale jak do tej pory jeszcze rolada nam się nie dała 😛
Ale fajna robota!
I faktycznie szybko się robi! Spróbuję! 🙂
Nigdy nie jadłam takiej rolady 🙂 Pyszna opcja!
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Jest rewelacyjna 🙂
O proszę – proste i efektowne! 🙂
Wyszła taka idealna 😀
Świetna rolada kochana. Częstuje się do kawki
robię podobną 🙂 ta rolada jest pyszna 🙂
To wiem już co upiekę z moich kupionych wczoraj renet!