Chrupiące kuleczki z ekspandowanej kaszy jaglanej, sklejone masą z suszonych daktyli, będą fantastyczną przekąską dla wielbicieli zdrowych słodyczy. Namoczone daktyle miksuję z dodatkiem tahini lub masła orzechowego. Powstaje gładka, dość słodka masa, która świetnie się nadaje do łącznia kaszy ekspandowanej. Polecam bardzo dla małych i dużych łasuchów 🙂
Składniki
- 130 g. ekspandowanej kaszy jaglanej
- 100 g suszonych daktyli bez pestek
- 1 i 1/2 łyżka tahini ( opcjonalnie masło orzechowe )
11 komentarzy
takie proste, a takie pyszne;)
Ojej! Bardzo lubię takie praliny! Ale mi smaku narobiłaś 🙂
Chętnie się poczęstuję 🙂
wspaniałe i zdrowe łakocie, to lubię 🙂
Ale świetnie wyglądają. Można takie zapakować na oryginalny prezent. Na pewno skorzystam z tego przepis. Mam nadzieję, że wyjdą mi również tak apetyczne.
Polecam, na pewno wyjdą 🙂
Wspaniałe małe przyjemności. Uwielbiam takie słodkości
Uwielbiamy takie “szyszeczki” 😀 Wyglądają przeuroczo 🙂
boskość <3 uwielbiam takie słodkości na raz <3
Właśnie szykuję się do przygotowania szyszek z “dmuchanego” ryżu według świeżo podpatrzonego przepisu, też z daktylami zamiast krówek a tu podobny przepis, tylko z kaszą. To się chyba jakiś trend w przygotowywaniu słodkich przekąsek zaczyna zaznaczać 🙂
To prawda 🙂 Ja ogólnie jestem fanką kaszy jaglanej, stąd ten wybór 🙂