Leśne grzyby z cebulą i czosnkiem, zatopione w śmietanowo – jajecznym farszu. A to wszystko zapieczone na delikatnym, kruchym spodzie. Taka rodzinna tarta, była zwieńczeniem każdego, jesiennego grzybobrania w rodzinie Pani Pauliny.
Kolejny “Przepis z szuflady” kusi zapachem, smakiem i kolorem. Jeżeli nie macie mrożonych grzybów, śmiało możecie zastąpić leśne grzyby pieczarkami. Do farszu oprócz grzybów, trafiły również suszone zioła i szczypiorek. Olej Kujawski z ostrą papryczką, pomidorami i bazylią dodał potrawie wyrazistości.
Tarta fajnie się sprawdzi na rodzinne obiady i na spotkania z przyjaciółmi. Można ją przygotować wcześniej i tuż przed podaniem podgrzać. Bardzo polecam – spróbujcie bo warto 🙂
Składniki na ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 150 g schłodzonego masła
- 1 jajko
- spora szczypta soli
Składniki na farsz
- 2 jajka
- 170 g gęstej śmietany 12 %
- 100 g startego sera żółtego
- 250 g grzybów leśnych lub pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- kilka plasterków szynki lub chudego boczku
- olej Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią
- łyżeczka suszonego rozmarynu
- pęczek szczypioru
- sól, pieprz
Mąkę, sól i pokrojone na mniejsze kawałki masło daję do pojemnika blendera i miksuję do czasu, aż powstanie kruszonka. Do kruszonki dodaję jajko i wyrabiam gładkie ciasto. Ciastem wylepiam dno i boki żaroodpornej foremki o średnicy 24 cm. Foremkę z ciastem, daję do lodówki na około 20 minut.
Schłodzone ciasto nakłuwam widelcem i daję do piekarnika. Piekę około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Podpieczony spód wyciągam z piekarnika i odstawiam.
Grzyby leśne lub pieczarki dokładnie czyszczę i kroję w grubsze plastry. Cebulę kroję w piórka. Czosnek drobno siekam. Plasterki szynki również kroję na mniejsze kawałki.
Na większej patelni rozgrzewam 4 łyżki oleju Kujawski. Na rozgrzany olej daję cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaję czosnek, szynkę i grzyby. Wszystko smażę około 5 minut, mieszając co jakiś czas.
W miseczce dokładnie mieszam śmietanę i jajka, do masy dodaję ser, szczypiorek i zawartość patelni. Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem, dosypuję zioła.
Farsz równomiernie rozkładam na podpieczone ciasto. Całość zapiekam kolejne 35 minut w temp. 180 stopni.
Tarta najbardziej smakuje na ciepło. Można ją tuż przed podaniem podgrzać. Smacznego 🙂
10 komentarzy
ale pysznie wygląda!
Na taką tartę miałabym ochotę 🙂 Pycha 🙂
Na tartę w wersji wytrawnej zawsze mam smaka! 🙂
Smak i zapach warte popełnienia 🙂
Smakowita tarta, aż bym zjadła, nawet teraz 😉
Aż mi w brzuszku zaczęło burczeć na sam widok tej tarty <3 Przepysznie się zapowiada
pyszna tarta 🙂
Przeczytałam pierwsze trzy zdania i… pociekła mi ślinka 🙂
A wiesz, że chętnie bym się nawet skusiła na tę tartę?
Ach, musi smakować świetnie.
Super, piszę się.
Pozdrawiam poniedziałkowo 🙂
Takiej tarty jeszcze nigdy nie jadłyśmy, z tymi grzybami musi smakować obłędnie 🙂