Pierwszy przepis z serii “Przepisy z szuflady” z olejem Kujawki. Bardzo prosta i ciekawa receptura, na pieczeń z dodatkiem jesiennych warzyw – dyni, marchewki i pora. Pieczeń smakuje wybornie, ma lekko słodki, warzywny smak, przełamany delikatnie pikantną, ostrą papryczką.
Pieczeń smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Kawałek pieczeni można podać na talerzu np. z sałatką jarzynową, a nietypowy kolor i smak na pewno oczaruje gości i domowników 🙂
Czas przygotowania – 35 minut Czas pieczenia – 60 minut Łączny czas – 95 minut
Składniki
- 1 kg zmielonej łopatki wieprzowej
- 500 g dyni hokkaido ( 1/2 małej dyni )
- 1/3 pora ( tylko jasna i jasno zielona część )
- 1 mniejsza marchewka
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej lub mąki razowej
- 4 łyżki oleju Kujawski – ostra papryczka, bazylia, pomidor
- łyżeczka suszonego tymianku lub majeranku
- sól i pieprz
Dynię obieram i usuwam pestki, miąższ ścieram na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obieram i również ścieram na dużych oczkach. Z pora usuwam wierzchnie liście i kroję na cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzewam 4 łyżki oleju Kujawski – ostra papryczka, bazylia, pomidor. Dodaję warzywa, wszystko smażę mieszając, około 1-2 minuty. Odstawiam do przestudzenia.
Do mięsa dodaję jajka, bułkę tartą lub mąkę razową, przyprawy i schłodzone warzywa. Wszystko dokładnie mieszam drewnianą łyżką lub dłonią.
Podłużną blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Do blaszki wkładam masę mięsno – warzywną. Wierzch delikatnie ubijam dłonią.
Pieczeń daję do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piekę około 60 minut, do czasu, kiedy wierzch mocno się przyrumieni. Gotową pieczeń odstawiam do przestudzenia. Doskonale smakuje również na ciepło 🙂 Smacznego 🙂
11 komentarzy
Wygląda smakowicie 🙂
wspaniała 😉
Bardzo apetycznie wygląda ta pieczeń 🙂 Chętnie bym zjadła 🙂
Pyyyszna propozycja 🙂
Jaka przepyszna pieczeń!
Właśnie na taką mam ochotę.
Super! Muszę koniecznie wypróbować 🙂
Pozdrawiam 🙂
Na taki pomysł bym nie wpadała 🙂 Pieczeń zapowiada się przepysznie i super wygląda 🙂
P.S. Zapraszam do mnie na bloga na zapachowy konkurs 🙂
wspaniała pieczeń, chętnie bym zjadła! <3
Ma uroczy kolorek od tej dyni 🙂
Prezentuje się bardzo apetycznie 🙂
Wygląda bardzo smakowice 😉
ale fajna; zapisuję i zrobię