Home Na słodkoBabki i muffiny Ciasto ambasador

Ciasto ambasador

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Takie ciasto piekła babcia Pani Wioli dla swojego męża, kiedy ten, po długiej nieobecności w przeprosiny, przynosił jej kosz pełen orzechów. Prosta i piękna historia o miłości 🙂
Receptura kolejnego “Przepisu z szuflady”, bardzo przypomina przepis na murzynka lub ciasto czekoladowe, wzbogacone o włoskie orzechy i alkohol. Przepis jest bardzo dopracowany, ja zmniejszyłam nieco ilość masła, na korzyść oleju rzepakowego.
Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka, nie przedłużamy pieczenia, żeby zanadto nie wysuszyć ciasta. Ten wypiek, na pewno zasmakuje na śniadanie, do kubka gorącego mleka i do kawy 🙂

 

  Czas przygotowania – 25 minut   Czas pieczenia – 35 minut   Łączny czas – 60 minut
Składniki
  • 120 g masła
  • 4 łyżki oleju rzepakowego Kujawski
  • 4 jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 1 szkl. cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szkl mleka
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki spirytusu
Do rondelka daję masło, mleko, cukier i kakao. Wszystko podgrzewam, intensywnie mieszając rózgą kuchenną. Masę czekoladową krótko gotuję, na bardzo małym ogniu i odstawiam do przestudzenia.
Do wystudzonej masy czekoladowej dodaję żółtka, całość mieszam.
Dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej Kujawski, posiekane orzechy i alkohol. Całość ponownie mieszam, do połączenia składników.
Białka ubijam na sztywną pianę i mieszając, stopniowo dodaję do masy.
Dno foremki o wymiarach 13 x 31 cm. wykładam papierem do pieczenia. Masę czekoladową przelewam do foremki i wyrównuję powierzchnię. Piekę około 35 minut w temp. 180 stopni. Patyczek do szaszłyków, wbity w ciasto, powinien być suchy.
Gotowe ciasto, można dowolnie udekorować polewą z rozpuszczonej, białej lub ciemnej czekolady. Smacznego 🙂

 

Powiązane posty

8 komentarzy

Natalie 27 listopada 2017 - 18:26

Nie znam, ale brzmi pysznie 🙂
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Odpowiedź
Magdalena 27 listopada 2017 - 20:11

idealnie czekoladowe 😉

Odpowiedź
Megly 28 listopada 2017 - 08:07

Ooo! To kolejny, bardzo ciekawy przepis.
Słyszałam o nim kiedyś.
Prezentuje się całkiem fajnie i chyba trzeba spróbować.
Pozdrowionka! 🙂

Odpowiedź
Ania 28 listopada 2017 - 09:45

Bardzo smaczne ciasto 🙂 Proszę o kawałek do kawki 🙂

Odpowiedź
Joanna Ł 29 listopada 2017 - 15:25

Pyszne ciasto Małgosiu 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 29 listopada 2017 - 17:05

Nie znałam wcześniej tego ciasta. U nas ambasadorem najczęściej nazywa się torcik z bezą, pomarańczą, masami jasną i ciemną 🙂
Ciasto wygląda bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedź
Gotowanie...to proste ! 29 listopada 2017 - 18:30

Nie znałam wcześniej, ale wygląda pyszniutko 😀

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 3 grudnia 2017 - 22:00

bardzo lubię to ciacho 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz