Home Na słodkoCiasta i ciasteczka kruche Szarlotka bezglutenowa

Szarlotka bezglutenowa

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Bardzo prosta i smaczna szarlotka z mieszanki mąk bezglutenowych. Mąki mieszamy, łączymy z tłuszczem i wylepiamy foremkę. Nadzienie z poszatkowanych jabłek, przykrywamy drugą częścią kruszonki, a na wszystko wylewamy mleko z dodatkiem żółtka…łatwiej być nie może 🙂
Szarlotka świetnie smakuje na ciepło, podana z gałką lodów waniliowych. Do deseru podałam chińską białą herbatę z truskawkami i kwiatami malwy od Richmont.

Składniki
  • 400 g mieszanki mąk bezglutenowych ( może być gotowa mieszanka lub 100 g mąki gryczanej, 100 g mąki kokosowej, 100 g mąki ziemniaczanej, 100 g mąki kukurydzianej )
  • 200 g miękkiego masła
  • 3/4 szkl. ciemnego cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie
  • 4 duże jabłka
  •  łyżka mieszanki cynamonu, imbiru i kardamonu
Oraz
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 żółtko
Jabłka obieram i ścinam na cienkie plasterki. Mieszam z cynamonem, kardamonem  i imbirem.
Mąki mieszam w miseczce, dodaję masło pocięte na kawałki, cukier i proszek do pieczenia, wszystko wyrabiam w dłoniach. Gotowe ciasto ma konsystencje mokrego piasku.
Dno foremki o średnicy 22 – 25 cm.wykładam papierem do pieczenia, boki smakuję tłuszczem.
Większą częścią ciasta wylepiam dno i boki foremki.
Jabłka przekładam na ciasto i delikatnie ubijam. Na jabłka kruszę mniejszą połowę ciasta.
Na wierzch równomiernie wylewam mleko wymieszane z żółtkiem.
Szarlotkę piekę około 50 minut w temp. 180 stopni. U mnie po 30 minutach góra mocno się przyrumieniła,  przykryłam foremkę folią aluminiową i dopiekłam spód ciasta.
Gotowe ciasto studzę na kratce. Podaję z gałką lodów waniliowych i gorącą białą herbatą  Smacznego 🙂

                                  Herbata w porcelanowych dzbankach – zobacz tutaj

 

Powiązane posty

6 komentarzy

Magdalena 22 września 2017 - 20:03

idealne ciasto na weekend 😉

Odpowiedź
Kobieta po 30 22 września 2017 - 20:41

na pewno wypróbuję 🙂

Odpowiedź
Megly 23 września 2017 - 22:38

Bardzo mi się podoba idea takich przepisów bez glutenu.
Sama chętnie bym zjadła to ciasto. Kilka razy robiłam nawet podobne.
Byłam zadowolona ze smaku. Szarlotka zawsze pycha.
Pozdrawiam serdecznie! 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 24 września 2017 - 16:04

Szarlotka zawsze mile widziana <3 Pięknie się prezentuje, bardzo apetycznie 🙂 Skusiłabym się i to na pewno na jednym kawałku by się nie skończyło. A do tego pyszna herbata – rewelacja 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 24 września 2017 - 18:05

rewelacyjna szarlotka! 🙂

Odpowiedź
Gotowanie...to proste ! 24 września 2017 - 23:36

Na pewno była pyszna chodź bezglutenowa 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz