Bardzo prosta i smaczna szarlotka z mieszanki mąk bezglutenowych. Mąki mieszamy, łączymy z tłuszczem i wylepiamy foremkę. Nadzienie z poszatkowanych jabłek, przykrywamy drugą częścią kruszonki, a na wszystko wylewamy mleko z dodatkiem żółtka…łatwiej być nie może 🙂
Szarlotka świetnie smakuje na ciepło, podana z gałką lodów waniliowych. Do deseru podałam chińską białą herbatę z truskawkami i kwiatami malwy od Richmont.
Składniki
- 400 g mieszanki mąk bezglutenowych ( może być gotowa mieszanka lub 100 g mąki gryczanej, 100 g mąki kokosowej, 100 g mąki ziemniaczanej, 100 g mąki kukurydzianej )
- 200 g miękkiego masła
- 3/4 szkl. ciemnego cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie
- 4 duże jabłka
- łyżka mieszanki cynamonu, imbiru i kardamonu
Oraz
- 3/4 szklanki mleka
- 1 żółtko
Jabłka obieram i ścinam na cienkie plasterki. Mieszam z cynamonem, kardamonem i imbirem.
Mąki mieszam w miseczce, dodaję masło pocięte na kawałki, cukier i proszek do pieczenia, wszystko wyrabiam w dłoniach. Gotowe ciasto ma konsystencje mokrego piasku.
Dno foremki o średnicy 22 – 25 cm.wykładam papierem do pieczenia, boki smakuję tłuszczem.
Większą częścią ciasta wylepiam dno i boki foremki.
Jabłka przekładam na ciasto i delikatnie ubijam. Na jabłka kruszę mniejszą połowę ciasta.
Na wierzch równomiernie wylewam mleko wymieszane z żółtkiem.
Szarlotkę piekę około 50 minut w temp. 180 stopni. U mnie po 30 minutach góra mocno się przyrumieniła, przykryłam foremkę folią aluminiową i dopiekłam spód ciasta.
Gotowe ciasto studzę na kratce. Podaję z gałką lodów waniliowych i gorącą białą herbatą Smacznego 🙂
Herbata w porcelanowych dzbankach – zobacz tutaj
6 komentarzy
idealne ciasto na weekend 😉
na pewno wypróbuję 🙂
Bardzo mi się podoba idea takich przepisów bez glutenu.
Sama chętnie bym zjadła to ciasto. Kilka razy robiłam nawet podobne.
Byłam zadowolona ze smaku. Szarlotka zawsze pycha.
Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Szarlotka zawsze mile widziana <3 Pięknie się prezentuje, bardzo apetycznie 🙂 Skusiłabym się i to na pewno na jednym kawałku by się nie skończyło. A do tego pyszna herbata – rewelacja 🙂
rewelacyjna szarlotka! 🙂
Na pewno była pyszna chodź bezglutenowa 🙂