Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Gulasz drobiowy z brokułem i z kukurydzą cukrową

Gulasz drobiowy z brokułem i z kukurydzą cukrową

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Bardzo prosty, a zarazem smaczny i zdrowy obiad, z łatwo dostępnych o tej porze roku składników. Kukurydza cukrowa ma bardzo słodkie, delikatne i miękkie ziarna. Dodana do potrawy, stanowi razem z brokułem, zgrany duet smakowy i kolorystyczny. Gulasz można podać z kaszą, ryżem lub z razowym makaronem. Szybko, zdrowo, smacznie – tak lubię 🙂

Składniki / 3 porcje
  • 3 małe piersi z kurczaka
  • 1/2 dużego brokuła
  • 1 kolba miękkiej kukurydzy cukrowej
  • po 1/2 łyżeczki suszonego tymianku i bazylii
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • płaska łyżka mąki z ciecierzycy lub grochowej
  • łyżka masła klarowanego + odrobina oleju do smażenia
  • sól i pieprz
 Filety kroję w kostkę. Brokuł dzielę na małe różyczki. Ziarenka kukurydzy oddzielam od kolby.
Na rozgrzany tłuszcz daję mięso kurczaka i paprykę w proszku. Mięso obsmażam na rumiano, ciągle mieszając.
Kiedy mięso się przyrumieni, dolewam szklankę wody lub bulionu i duszę około 10 minut pod przykryciem.
W 1/2 szklance zimnej wody, rozprowadzam mąkę z ciecierzycy lub grochową. Mieszankę mąki wlewam do gulaszu, całość gotuję mieszając około 5 minut na małym ogniu.
Na kostki kurczaka, wykładam różyczki brokuła i przykrywam patelnię. Po kolejnych 10 minutach, brokuł powinien być miękki, ale nie rozgotowany.
Dodaję zioła i doprawiam do smaku. Na sam koniec dodaję kukurydzę. Wszystko mieszam i od razu podaję. Smacznego 🙂

 

Powiązane posty

9 komentarzy

Marzena 8 września 2017 - 19:37

Pyszne danie kochana 🙂

Odpowiedź
Magdalena 8 września 2017 - 19:56

moje smaki, mniam 🙂

Odpowiedź
Ania 8 września 2017 - 20:47

Wygląda mega pysznie 🙂 Narobiłaś mi ochoty 🙂

Odpowiedź
Megly 9 września 2017 - 08:57

Ojej, jaki fajny gulasz.
Uwielbiam takie domowe dania.
Prezentuje się rewelacyjnie.
Mniam, mniam – pyszności.
Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 9 września 2017 - 20:25

obiad pierwsza klasa! 🙂

Odpowiedź
Beti 10 września 2017 - 13:15

Bardzo apetyczny obiadek 🙂

Odpowiedź
Ewa 10 września 2017 - 14:45

Apetyczne danie 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 10 września 2017 - 14:49

To lubię! 🙂

Odpowiedź
Zielono na co dzień 17 września 2017 - 22:24

Ciekawe wykorzystanie świeżej kukurydzy 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz