Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Papryka zapiekana z kaszą, cukinią i kurczakiem

Papryka zapiekana z kaszą, cukinią i kurczakiem

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Bardzo lubimy nadziewane warzywa, są doskonałe na letnie obiady. Kapustę, cukinię, paprykę czy pomidory, można nadziewać na różne sposoby. Dzisiaj kasza jaglana, mielone mięso kurczaka i cukinia, do smaku cebula, czosnek, suszone zioła i mamy gotowy, zdrowy i wartościowy obiad dla całej rodziny 🙂

Składniki
  • 6 kolorowych papryk
  • 2 małe filety z kurczaka
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 mała cukinia
  • cebula + 3 ząbki czosnku + łyżeczka suszonego oregano
  • 1/3 szklanki twardego sera ( opcjonalnie )
  • szklanka wody lub bulionu
  • oliwa do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
Kaszę dokładnie płukam i gotuję w proporcji, jedna część kaszy na dwie porcje wody. Czas gotowania około 12 minut. Gotową kaszę zostawiam pod przykryciem do napęcznienia.
Papryki kroję na pół i usuwam gniazda nasienne. Cukinię ścieram na dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy cebula odparuje wodę, dodaję zmielone mięso kurczaka i zioła, wszystko smażę mieszając, do czasu, kiedy mięso zmieni kolor.
W miseczce dokładnie mieszam mięso kurczaka, cukinię i kaszę. W razie potrzeby masę można doprawić do smaku.
Masą napełniam papryki. Na wierzchu można posypać twardym, pokruszonym serem.
Papryki układam na blaszce, na spód blaszki wlewam szklankę wody lub bulionu. Papryki piekę około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Gotowe papryki można podać z sosem pomidorowym. Smacznego 🙂

 

Powiązane posty

9 komentarzy

Magdalena 9 sierpnia 2017 - 05:34

pysznie:)

Odpowiedź
Ania 9 sierpnia 2017 - 07:18

Bardzo lubię zapiekaną paprykę, a Twoje nadzienie sprawia, że ślinka leci 🙂 Pyszności 🙂

Odpowiedź
Marzena 9 sierpnia 2017 - 10:16

Uwielbiam faszerowane warzywka

Odpowiedź
Joanna Ł 9 sierpnia 2017 - 13:35

Mniam , pyszności 🙂

Odpowiedź
Megly 9 sierpnia 2017 - 21:57

Muszę przyznać, że papryka zapiekana kusi mnie od bardzo dawna.
Ciekawa jestem jak sprawdziłaby się u mnie.
Chyba w końcu muszę spróbować, nie ma innej opcji. 🙂
Pozdrawiam cieplutko! 🙂

Odpowiedź
Ewa 9 sierpnia 2017 - 22:26

Bardzo lubię 🙂

Odpowiedź
czynnikipierwszecom 9 sierpnia 2017 - 22:54

uwielbiam paprykowe zapiekanki! moja babcia jest mistrzynią w ich robieniu 😀 uwielbiam!

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 11 sierpnia 2017 - 13:47

Lubimy też nadziewać pomidorki i cukinie 🙂 Przepyszny obiad 😀

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 12 sierpnia 2017 - 18:20

mniam! 🙂 wszystko co nadziewane kusi mnie o tej porze roku 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz