Letnia zupa, dla fanów kwaskowatych smaków, zagęszczona cukinią, młodymi ziemniakami i odrobiną ryżu. Do zupy dodałam starte ogórki kiszone, wykorzystując w ten sposób kończące się zeszłoroczne zapasy. Uzupełnieniem smaku jest odrobina świeżej mięty cytrynowej. Zupa świetnie smakuje podana na gorąco, oraz na zimno. Serdecznie polecam 🙂
Składniki
- około 2 litry wywaru ( u mnie na szyi indyka )
- 6 średniej wielkości ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 5 mniejszych ogórków kiszonych startych na dużych oczkach
- 1 mała cukinia starta na dużych oczkach
- filiżanka ryżu
- 2 zgniecione ząbki czosnku
- łyżka świeżo posiekanych liści mięty
- 100 ml słodkiej śmietanki
- sól i pieprz do smaku
Do gorącego wywaru dodaję ziemniaki i czosnek, gotuję około 15 minut.
Dodaję kiszone ogórki i opłukany ryż, gotuję kolejne 15 minut.
Dodaję cukinie i miętę, całość gotuję około 5 minut.
Na koniec zabielam zupę śmietanką, doprawiam do smaku i jeszcze raz doprowadzam do zagotowania.
W gorące dni, zupę można lekko schłodzić przed podaniem. Smacznego 🙂
6 komentarzy
Musiała być pyszna taka zupka 🙂
Chętnie spróbowałabym takiej zupy. Smak musi być naprawdę świetny!
koniecznie muszę spróbować tego smaku zupy 🙂
Gosiu, u Ciebie jak zawsze pysznosci. Oj, jak ten przepis przypomina mi kuchnie mojej mamy. I jak bardzo tej jej kuchni mi brakuje. Pozdrawiam serdecznie Beata
To musi być orzeźwiająca zupka 😉 chętnie bym spróbowała
Pysznie połączyłaś smaki!