Bardzo lubię obiady, których przygotowanie nie pochłania dużo czasu, a przy tym są pożywne, sycące i zawierają sporą dawkę witamin i mikroelementów. Właśnie taki jest mielony udziec z indyka ze szpinakiem, cukinią i czosnkiem. Do potrawki podałam tym razem makaron, ale znakomita będzie również kasza jaglana lub ryż. Polecam bardzo 🙂
Składniki / 4 porcje
- 400 g mielonego mięsa z udźca indyka
- 300 g szpinaku
- 1 cukinia
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 150 ml śmietanki do zup i sosów
- sól i pieprz
Do podania
- makaron penne około 300 g
- świeżo posiekana bazylia lub oregano
Szpinak dokładnie myję i usuwam ogonki. Cukinię obieram lub dokładnie czyszczę skórkę i tnę na wstążki obieraczką do warzyw. Czosnek siekam na drobne kawałki.
Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję czosnek i szpinak. Wszystko smażę, intensywnie mieszając do czasu, kiedy szpinak odparuje wodę i zmięknie. Gotowy szpinak odkładam na talerzyk.
Na tej samej patelni obsmażam a następnie duszę mięso indyka.
Kiedy mięso zmięknie, po około 30 minutach, dodaję szpinak, cukinię, oregano i śmietankę. Wszystko mieszam i duszę do czasu, kiedy cukinia zmięknie.
Gotową potrawkę doprawiam do smaku. Podaję z makaronem i świeżymi ziołami. Smacznego 🙂
LIŚCIE OREGANO
8 komentarzy
Kochana super danie, pysznie wygląda 🙂
Nie znam kompletnie tego przepisui. Pierwsze słyszę.
Wydaje się bardzo fajny. Spróbowałoby się 🙂
Uwielbiam makaron penne.
Pozdrowionka 🙂
Bardzo apetyczny obiad, szczególnie cukinia świetnie się prezentuje 🙂
szybkie, pyszne i zdrowe danie 🙂
Moje smaki, aż się głodna zrobiłam 🙂
Bardzo smakowity obiad 🙂 Chociaż szpinak nieco nam się przejadł ostatnio ale w takim towarzystwie znów możemy do niego wrócić 😛
Dziś przepis był wyprobowany, pychotka !
Cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam 😀